Experții califică rezultatele negocierilor cu Gazprom drept un succes relativ al Chișinăului, însă R.Moldova ar trebui să-și diversifice în continuare piața energetică

  • 01 Noiembrie 2021 13:29
Experții califică rezultatele negocierilor cu Gazprom drept un succes relativ al Chișinăului,  însă R.Moldova ar trebui să-și diversifice în continuare piața energetică

De astăzi au intrat în vigoare noile prevederi ale contractului de livrare a gazelor pentru Republica Moldova, semnate cu Gazprom, după lungi discuții, timp în care guvernul de la Chișinău a fost nevoit să caute surse alternative în condițiile în care volumul furnizat de gigantul rus era insuficient. Experții califică rezultatele negocierilor drept un succes relativ al Chișinăului, dar atrag atenția că nu sunt cunoscute toate detaliile contractului, iar Republica Moldova ar trebui să-și diversifice în continuare piața energetică. 

Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de livrare a gazelor pe un termen de cinci ani, după aproximativ o lună de negocieri. Fostul contract expirase la 30 septembrie, iar în octombrie Republica Moldova a achitat un preț record de aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi. Totodată cantitățile furnizate de gigantul rus au fost insuficiente, astfel încât a fost nevoită să cumpere gaze și din alte surse. Contractul a fost semnat de vicepremierul Andrei Spânu, după mai multe runde de negocieri la Gazprom și cu administrația prezidențială rusă, chiar dacă autoritățile de la Chișinău declarau inițial că Guvernul nu se va implica în aceste discuții.

Aparent, Republica Moldova a avut o prestație bună și a obligat Rusia, care, inițial, avea pretenții mult mai mari, să facă un pas înapoi, a comentat pentru Radio Chișinău analistul Nicolae Negru. El consideră că Guvernul a ezitat prea mult la începutul negocierilor, dar până la urmă a reușit să obțină și susținere din partea comunității internaționale. „Rusia a făcut un pas înapoi. Inițial vorbea de închiderea robinetului. Autoritățile de la Chișinău au reușit să atragă simpatia internațională și modul în care au acționat ne permite să spunem că au trecut acest test și bilanțul e pozitiv, din punctul meu de vedere”, a declarat Nicolae Negru. 

În același timp, analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia menționează că, deocamdată nu sunt cunoscute toate detaliile contractului, iar Republica Moldova trebuie să continue eforturile pentru a-și diversifica sursele energetice. „Suntem în așteptarea schimbării conjuncturii pe piețele internaționale, ceea ce ar putea duce la micșorarea prețului. Dar, în linii mari este absolut evident că fără diversificarea pieței de furnizare a gazelor, Republica Moldova va fi mereu dependentă de Gazprom, ceea ce este inadmisibil și pune sub semnul întrebării siguranța sa energetică”, a menționat Anatol Țăranu. 

Potrivit experților, dependența excesivă a Republicii Moldova de gazele rusești o face șantajabilă în fața Moscovei, mai ales în contextul reglementării conflictului transnistrean. Chișinăul mai are și o problemă de rezolvat în privința datoriei regiunii separatiste transnistrene la gaz, care se apropie de 8 miliarde de dolari. Experții și autoritățile vorbesc de mai mulți ani despre necesitatea diversificării surselor energetice. În acest scop a fost construit și gazoductul Iași-Chișinău, care însă, încă nu este pe deplin funcțional și, în plus, nu ar putea alimenta întreg teritoriul Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău