Experții avertizează despre un virus letal „cu potențial epidemic grav” și care nu are leac. Cum a apărut virusul Nipah

  • 09 Decembrie 2019 19:20
Experții avertizează despre un virus letal „cu potențial epidemic grav” și care nu are leac. Cum a apărut virusul Nipah

Un virus letal numit Nipah, transmis de lilieci și care a provocat deja epidemii în rândul oamenilor în Asia de Sud și Asia de Sud-Est, are un „potențial epidemic grav”, au atras atenția luni specialiști în sănătate publică și boli infecțioase la nivel mondial, citați luni de Reuters, preluat de Digi24.

Anterior, era obligatoriu să existe o intrare pentru femei și copii și o alta separată pentru bărbații singuri. Restricțiile au fost deja ușurate în practică, multe dintre restaurante, cafenele și alte locuri de întâlnire renunțând în ultimii ani la intrările separate.

La începutul acestui an, un decret regal le-a permis femeilor saudite să călătorească în străinătate fără permisiunea unui tutore masculin, iar, în 2018, regatul a pus capăt unei interdicții valabile zeci de ani, dându-le voie persoanelor de sex feminin să obțină carnet de conducere.

Dar activiștii se plâng că rămân în vigoare multe alte legi discriminatorii la adresa femeilor și că importanți apărători ai drepturilor acestora au fost arestați.

Duminică, Arabia Saudită a anunțat că restaurantele nu vor mai avea nevoie să mențină intrări separate.

De când Mohammed bin Salman a fost încoronat, în 2017, au fost luate câteva măsuri pentru a deschide societatea extrem de conservatoare a Arabiei Saudite.

Reformele sale au câștigat laude în comunitatea internațională, dar au fost însoțite și de valuri de represiune.

Uciderea lui Jamal Khashoggi, un proeminent jurnalist saudit, în 2018, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, a atras critici internaționale intense, dar liderii mondiali cheie, inclusiv președintele american Donald Trump, au continuat să fie alături de regatul arab. Oficialii saudiți au declarat că Jamal Khashoggi, un critic acid al guvernului din Riad, a fost ucis de o echipă de agenți special trimiși pentru această operațiune.

Sursa:Digi24 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău