Experți | Ce ar trebui să urmeze după invalidarea alegerilor din Chișinău

  • 26 Iunie 2018 13:33
Experți | Ce ar trebui să urmeze după invalidarea alegerilor din Chișinău

Expertul electoral Nicolae Răileanu consideră că potrivit legislației electorale ar trebui să aibă loc alegeri noi pentru funcția de primar al Capitalei în timp ce membrii CEC au refuzat să comenteze ce se va întâmpla în continuare, pentru a nu lăsa loc de interpretări.

Comisia Electorală Centrală se va întruni în ședință abia vineri pentru a lua act de decizia irevocabilă a instanței prin care nu a fost recunoscută legalitatea alegerilor din municipiul Chișinău, pentru că o parte dintre membrii Comisiei se află în deplasări de serviciu, iar alții sunt în concediu. Membrii CEC cu care am reușit să discutăm au refuzat să comenteze ce se va întâmpla în continuare, pentru a nu lăsa  loc de interpretări. „Nu în zadar am anunțat că ne vom întruni în ședință publică, vom ieși în mod colegial și deliberativ și să avem majoritatea membrilor prezenți la ședință și să ne putem expune. Un lucru este cert pe care-l știți: hotărârile instanțelor de judecată sunt executorii pentru toți. Din aceste considerente vom decidem ce facem mai departe”, a afirmat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Veaceslav Agrigoroae.

Expertul electoral Nicolae Răileanu consideră că potrivit legislației electorale ar trebui să aibă loc alegeri noi pentru funcția de primar al Capitalei. El a calificat decizia instanței drept una ilegală. „Din punctul meu de vedere ar fi corect să fie anunțate alegeri noi. Dacă nu, atunci cred la Primăria Chișinău interimatul va fi asigurat de un viceprimar. Dar depinde cum vor interpreta membrii Comisiei Electorale Centrale Codul Electoral. Orice vor spune membrii CEC va fi corect, nimeni nu poate să-i contrazis, pentru că este foarte neclar ceea ce este scris în noul Codul  Electoral, aprobat în 2017”, a declarat Nicolae Răileanu. 

Alți experți consideră însă că în Capitală ar trebui să aibă loc alegeri repetate, în două săptămâni, adică pe 8 iulie, cu participarea acelorași candidați din turul I de scrutin și asta pentru că instanța nu a stipulat în hotărârea sa,  excluderea vreunui concurent electoral.

Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău a invalidat irevocabil alegerile pentru funcția de primar al Capitalei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău