Experții atestă o înviorare pe piața valutară

  • 19 August 2017 11:14
Experții atestă o înviorare pe piața valutară

Dealerii remarcă în unanimitate o înviorare clară pe piața cumpărătorilor de valută, ceea ce o face mai puțin dependentă de Banca Națională (BNM), informează INFOTAG.

Comercianții de valută a căror opinie a fost solicitată vineri de corespondentul INFOTAG, susțin că "săptămâna aceasta, BNM a cumpărat doar de două ori cantități mici de valută de pe piață - luni, 14 august și joi, 17 august, iar toate celelalte surplusuri au fost achiziționate de cumpărători și importatori, cărora, cel mai probabil, le convine raportul leului față de dolarul SUA și moneda europeană", a spus sursa.

Unii profesioniști ai pieței consideră că acea parte a potențialilor cumpărători ai valutei, care toată vara au așteptat un curs mai "favorabil", a înțeles că odată cu sosirea toamnei creșterea cursului monedei naționale se poate opri.

"Există două motive obiective. Primul - scăderea volumului valutei în numerar, pe care o ofereau spre vânzare migranții, care revin vara acasă. În mod tradițional, apogeul ofertei valutei în numerar se termină odată cu ultimele zile din august. În septembrie, se așteaptă o înviorare a activității de afaceri, atunci când mai activi devin importatorii, care cumpără valută străină pentru achiziții de import", au remarcat participanții pieței.

Pe termen mediu, Guvernul prognozează o rată de schimb a leului față de dolarul american de 20 de lei în 2017, 21 lei în 2018, 21,7 lei în 2019, 22, 4 lei în 2020. INFOTAG precizează că vineri, BNM a stabilit un curs oficial al leului în raport cu dolarul american și euro de 17,8435 MDL:$1 și, respectiv, 20,8733 MDL pentru  euro, valuta națională consolidându-se nesemnificativ față de cea străină.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău