Experții americani apreciază eforturile R.Moldova pentru menținerea păcii

  • 16 Ianuarie 2018 18:33
Experții americani apreciază eforturile R.Moldova pentru menținerea păcii

Un grup de experți americani, condus de Patrick Dolan, se află în vizită în Republica Moldova pentru a evalua implementarea Programului "Inițiativa globală pentru operațiuni de menținere a păcii" (GPOI). Experții străini s-au întâlnit marți cu secretarul general de stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la un comunicat al serviciului de presă al Ministerului Apărării, discuțiile s-au axat pe obiectivele de reformare și modernizare a Armatei Naționale, cu accent pe stadiul actual al procesului de renovare a infrastructurii Bazei militare de instruire a Armatei Naționale de la Bulboaca, finanțat de Guvernul SUA în cadrul GPOI, și pe identificarea unor posibilități de instruire și pregătire a militarilor moldoveni pentru operațiuni internaționale de menținere a păcii.

Radu Burduja a menționat că una din prioritățile conducerii Ministerului Apărării este intensificarea participării Armatei Naționale în misiuni de pacificare peste hotarele Republicii Moldova, obiectiv stipulat și în documentele strategice în domeniul apărării.

În opinia sa, pentru realizarea acestui deziderat este necesară îmbunătățirea condițiilor de instruire și modernizare a subunităților de menținere a păcii, iar partenerii americani oferă tot sprijinul în acest sens. Radu Burduja a apreciat, astfel, contribuția Guvernului SUA la dezvoltarea capabilităților de pregătire a militarilor pentru astfel de operațiuni prin intermediul Programului GPOI.

La rândul său, Patrick Dolan a declarat că partea americană va susține eforturile Armatei Naționale de dezvoltare a capacităților sale de menținere a păcii, în conformitate cu standardele internaționale. Expertul a subliniat că, după finalizarea renovării poligonului de la Bulboaca, proiectul GPOI va continua cu instruirea propriu-zisă a subunităților de menținere a păcii, astfel încât Armata Națională să fie capabilă să contribuie la menținerea păcii și stabilității în lume.

În anul 2012, Republica Moldova a fost acceptată ca partener în cadrul Inițiativei Operațiuni Globale pentru Pace. Prin intermediul acesteia, țara a primit un grant de S1,6 mil.. Banii sunt destinați dezvoltării infrastructurii de antrenament a Armatei Naționale, ceea ce va spori posibilitatea participării în operațiuni internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău