EXPERȚI: Vizita de patru zile a șefei Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, la Chișinău este o investiție importantă europeană în recuperarea democratică a Republicii Moldova în domeniul justiției

  • 11 Iulie 2022 12:33
EXPERȚI: Vizita de patru zile a șefei Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, la Chișinău este o investiție importantă europeană în recuperarea democratică a Republicii Moldova în domeniul justiției

Experții de la Chișinău califică vizita de patru zile a șefei Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, la Chișinău ca pe o investiție importantă europeană în recuperarea democratică a Republicii Moldova în domeniul justiției. Observatorii de la Chișinău remarcă faptul că vizita Laurei Kovesi are loc după obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderare la UE, iar Bruxellesul ar dori ca țara să nu mai repete problemele din trecut. 

Agenda vizitei Laurei Codruța Kovesi prevede întrevederi cu înalți oficiali moldoveni, printre care și președinta Maia Sandu, după cum au comunicat surse din cadrul Delegației Uniunii Europene la Chișinău. Agenda oficialului european va fi mai intensă în zilele de 12, 13 și 14 iulie.

Experții de la Chișinău observă că vizita Laurei Codruța Kovesi are loc după obținerea recentă a statului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar Bruxellesul și-ar dori să se asigure că Republica Moldova va urma o traiectorie previzibilă.

„În ultimii ani, Rep. Moldova a avut o imagine destul de proastă la capitolul corupție. (...) Bruxellesul are nevoie de garanții, de garanții că Rep. Moldova nu va mai repeta problemele pe care le-a avut în trecut. Mă refer la statul capturat, la problemele pe care toată lumea le cunoaște sub noțiunea generică „furtul miliardelor”. Atât partenerii internaționali au nevoie de aceste garanții, cât și cetățenii, businessul local tocmai pentru a avea credibilitatea de a investi și de activa pe acest teritoriu”, a declarat Ion Manole, directorul Asociației „Promo-LEX”

Fondatorul IDIS Viitorul, comentatorul Igor Munteanu, susține că vizita șefei Parchetului European ar putea transmite și un semnal de încurajare pentru noua generație de profesioniști din sistemul moldovean de justiție.

„Doamna Kovesi, fiind șefa Parchetului European, poate să aibă o contribuție deosebită la încurajarea la fapte mari a persoanelor care, în ultima vreme, au intrat în sistem. Mă refer la șefa Procuraturii Anticorupție, dna Drăgălin. Această vizită ar putea promite niște fapte interesante, cu atât mai mult cu cât după primirea statutului de țară candidat pentru aderare, Rep. Moldova va trebui să arate performanțe. Avem opt sau nouă condiționalități specifice în special pe domeniul reformei justiției”, a subliniat Igor Munteanu. 

Amintim că, acum mai bine de un an, Laura Codruța Kovesi a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu la Bruxelles, în cadrul căreia a fost exprimată dorința unei colaborări între Parchetul European și instituțiile de drept din Republica Moldova, inclusiv în sensul impulsionării reformelor în justiție. Laura Codruța Kovesi deține funcția de șefă a Parchetului European din 2019. Ea a mai fost la Chișinău în toamna anului 2016. Atunci ea deținea funcția de șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău