Experți | Uniunea Europeană rămâne principala piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești, iar România – cel mai important partener comercial al Rep. Moldova

  • 18 Aprilie 2022 13:32
Experți | Uniunea Europeană rămâne principala piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești, iar România – cel mai important partener comercial al Rep. Moldova

Uniunea Europeană rămâne principala piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești, iar România – cel mai important partener comercial al Rep. Moldova. Rusia a fost, în primele două luni ale anului curent, principala țară din care Moldova a făcut cele mai multe importuri – fiind vorba în special de gaze naturale, transmite Radio Chișinău.

Datele Biroului Național de Statistică arată că R. Moldova a exportat pe piața comunitară, în primele două luni, peste 62% dintre mărfurile sale, României revenindu-i o cotă de 28% din totalul de exporturi. În același timp, în țările CSI exporturile nu au atins nici măcar 12 la sută. Moldovenii au exportat mărfuri în valoare de circa 670 de milioane de dolari. Creșterea s-a produs, în mare parte, pe fondul majorărilor de prețuri pe plan global, spune expertul Viorel Gârbu.

„Creșterea este datorată atât creșterii cantității cât și creșterii valorii, dar în special majorarea, din punctul meu de vedere, este o consecință a creșterii valorilor prețurilor la grâne și la cereale. (...) Nu este bine când exporturile noastre se concentrează pe o singură piață. Dacă se întâmplă un dezechilibru în România ce se întâmplă cu noi? Noi trebuie să exportăm mai mult și pe mai multe piețe.”

Experta economică Marina Soloviova observă că autoritățile țintesc și alte piețe.

„Se discută asupra unui acord de comerț liber cu Egiptul, fiindcă este o piață mare și importantă, și, de asemenea, se discută cu SUA ca să ne ofere mai multe facilități la exportul mărfurilor noastre peste Ocean.”

Exporturile moldovenești ar putea să scadă în următoarea perioadă cu circa 15% pe direcția estică. Acestea ar putea fi direcționate spre piața comunitară, dacă exportatorii vor reuși să rezolve o serie de probleme. Marina Soloviova:

„Ar putea să crească dacă noi vom găsi acolo piețe de desfacere alternative pentru bunurile noastre care nu mai pot fi exportate în direcția estică. Dar sunt impedimente în ceea ce privește calitatea mărfurilor noastre. De exemplu, merele nu port fi exportate în UE, fiindcă nu corespund cerințelor față de ambalaje și soiuri.”

În primele două luni ale anului, Rep. Moldova a făcut importuri de circa 1,3 miliarde de dolari, de două ori mai mult decât a exportat. Rusia rămâne principala țară din care Rep. Moldova face cele mai mari importuri, iar creșterea prețurilor la resursele energetice i-a fortificat acest statut. Viorel Gârbu:

„Ponderea petrolului și gazului natural a crescut foarte mult din totalul de importuri. De aici vine poziția foarte pregnantă a Rusiei în structura importurilor Rep. Moldova. Prețurile sunt mult mai mari. Așa am reușit să negociem contractul cu „Gazprom” și acum pentru aceeași cantitate de gaz plătim mult mai mult.”

În ultimii ani, Rep. Moldova și-a majorat constant exporturile către Uniunea Europeană, în timp ce piețele estice devin mai puțin atractive. Asta mai ales după ce Rusia a impus, anterior, Moldovei condiții mai dure de export și a recurs la embargouri pe anumite produse.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău