EXPERȚI: Trecerea întreprinderilor din subordinea ministerelor în cea a Agenției Proprietății Publice nu va soluționa problemele

  • 16 Octombrie 2017 15:49
0%
00:00:00
00:00:00

Trecerea întreprinderilor cu capital de stat din subordinea ministerelor în cea a Agenției Proprietății Publice nu va soluționa problemele cu care se confruntă acest sector. Mai mult, activitatea acestora va fi și mai politizată, sunt de părere mai mulți analiști comentând o hotărâre în acest sens adoptată săptămâna trecută de Guvern. 

Această modificare a fondatorilor întreprinderilor de stat, de la ministere la Agenția Proprietății Publice nu aduce îmbunătățiri în acest domeniu și va politiza și mai mult modalitatea de numire a conducătorilor acestor întreprinderi, este de părere Dumitru Budianschi, director de programe al Centrului Analitic Expert-Grup.

„Din ceea ce vedem în hotărârea aceasta de Guvern se creează impresia că ideea este o dependență politică și mai mare. Toate întreprinderile vor fi gestionate dintr-un singur punct. În pozițiile de directori în sectorul public vin niște oameni afiliați, într-o formă sau alta, factorilor politici și sunt mulți din ei foarte de parte de a fi buni profesioniști.”

În prezent există un număr foarte mare de întreprinderi cu capital majoritar de stat care sunt ineficiente și nu fac față concurenței de pe piață, subliniază analistul economic Viorel Chivriga, de la IDIS Viitorul. Astfel, trecerea lor în subordinea Agenției Proprietății Publice nu va soluționa problemele întreprinderilor, este de părere expertul.

„Eu nu cred că agenția va avea un rol decisiv în reformarea acestor întreprinderi. Ele sunt multe și demult trebuiau să fie privatizate, activitatea lor trebuia studiată foarte serios și de luat unele decizii. Cel mai important și mai regretabil este faptul că în foarte multe cazuri s-a pierdut momentul optim, propice pentru privatizarea lor.”

O altă problemă sesizată de experți este faptul că mai mulți miniștri și funcționari publici fac parte din cadrul consiliilor de administrație ale întreprinderilor cu capital de stat, fără o contribuție eficientă. De asemenea, conducătorii unor întreprinderi de stat ridică salarii de zeci de mii de lei, deși entitățile pe care le conduc nu sunt foarte competitive.

Potrivit hotărârii Guvernului, adoptate săptămâna trecută, conducătorii unor întreprinderi de stat urmează să fie propuși de Guvern. Este vorba de întreprinderile de stat și societăților comerciale cu capital public sau majoritar public, în cazul în care au mai mult de o sută de angajați și o medie a cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani de cel puțin 20 milioane de lei. Totodată, Agenția Proprietății Publice va trece de la Ministerul Economiei și Infrastructurii în subordinea directă a Guvernului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău