EXPERȚI | Tiraspolul nu pare să-și dorească o implicare în războiul din Ucraina. Cei mai interesați de o implicare în acest război a regiunii necontrolate de Chișinău par să fie rușii

  • 29 Aprilie 2022 14:16
EXPERȚI | Tiraspolul nu pare să-și dorească o implicare în războiul din Ucraina. Cei mai interesați de o implicare în acest război a regiunii necontrolate de Chișinău par să fie rușii

Transnistrenii nu par să fie interesați să se implice în războiul din Ucraina, din lipsă de capacități militare, dar și din cauză că nu pot să evalueze cine va ieși învingător. Totodată, o escaladare a situației în regiunea separatistă nu ar fi nici în interesul Ucrainei pentru care regiunea transnistreană este o vulnerabilitate. Cei mai interesați de o implicare în război a regiunii necontrolate de Chișinău par să fie rușii care finanțează acest teritoriul anual cu peste un miliard de dolari. Concluziile aparțin participanților la dezbaterea organizată de Agenția de presă IPN „Situația reală și reacția utilă a societății moldovenești la provocările din jurul regiunii transnistrene”.

Incidentele recente din regiunea transnistreană pot fi abordate din mai multe perspective: cea ucraineană, potrivit căreia exploziile din regiunea transnistreană ar fi organizate de forțele speciale rusești pentru a pulveriza forțele ucrainene; versiunea rusească potrivit căreia ar fi vorba de o provocare din partea Ucrainei care își dorește atragerea în război a Rep. Moldova; și versiunea moldovenească care subliniază ideea unor reglări de conturi între mai multe forțe, dintre care unele pro-război în regiune. Versiunea ucraineană și cea moldovenească par mai verosimile, spune analistul politic Igor Botan. El a declarat că Rusia susține financiar regiunea transnistreană, la fel cum se întâmplă și cu alte enclave,  cu scopul de a le folosi la nevoie.

”Transnistria reprezintă o vulnerabilitate pentru securitatea Ucrainei. De aceea pentru Ucraina este necesar să mențină o parte a forțelor sale pe care le-ar putea concentra față-n față cu cele ale Rusiei în Donbass și în sud, dar nu poate face acest lucru. Acum, dacă vorbim despre cui i-ar fi convenabil  să provoace situația în Transnistria, eu cred că cel mai mult îi convine Rusiei, în această situație, bănuiesc, pentru că elitele transnistrene înțeleg că au un potențial foarte, foarte modest. Nu știu cine va câștiga finalmente acest război, se gândesc la viitorul lor, și la supraviețuire. Lor chiar că nu le-ar trebui destabilizarea situației”, a declarat Igor Boțan. 

În condițiile actuale, administrația de la Tiraspol nu are capacitatea de a controla tot teritoriul regiunii separatiste transnistrene, iar interzicerea paradei de 9 mai, demonstrează acest lucru, a declarat Nicolai Țveatcov, director-adjunct al Biroului politici de reintegrare. Potrivit oficialului, acțiunile actualei conduceri de la Tiraspol sunt foarte prudente:

”Liderii de la Tiraspol nu înțeleg astăzi cum evoluează situația, nu sunt siguri. Aici aș vrea să subliniez că din prima zi Tiraspolul nu s-a emoționat sau nu s-au bucurat de faptul că s-a început atacul. Putem să înregistrăm o reacție foarte și foarte prudentă din partea liderilor de la Tiraspol. De ce se întâmplă acest lucru? Sunt ei mai puțin pro-ruși sau acolo sunt într-adevăr diferite grupări și diferite interese? Și eu nu aș subaprecia interesele unor actori din Ucraina și posibilitățile lor de a influența situația din regiune”, a declarat reprzentantul Biroului pentru Reintegrare. 

În context, Nicolai Țveatcov a apreciat dialogul dintre Chișinău și Tiraspol ca fiind unul constructiv în ultima perioadă.

Războiul din Ucraina are un impact major asupra Rep. Moldova din punct de vedere economic, din cauza opririi importurilor și exporturilor, a crizei energetice, a atenționat sociologul Vadim Pistrinciuc.

”O așa constelație de crize nu am mai avut-o de la independență, atât din punct de vedere economic, comercial, import, export, criza energetică. Ce ține pe plan militar, avem o problemă foarte mare. Sondajele arată că există o proporție destul de mare de cetățeni care sunt pierduți în evaluarea acestui război. E cert că avem mulți oameni care nu înțeleg corect acest conflict. Au înghițit propaganda rusească”, a menționat expertul. 

Lupta cu propaganda rusească ar trebui să constituie una din prioritățile actualei conduceri de la Chișinău, subliniază experții, în condițiile în care războiul ar putea fi unul de lungă durată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău