EXPERȚI | Tensiunile dintre Chișinău și Tiraspol ar putea ESCALADA

  • 05 Mai 2017 21:49
0%
00:00:00
00:00:00

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, sistarea importului de energie electric de la Cuciurgan și izolarea în care se pomenște regiunea transnistreană pot duce la escaladarea conflictului, inclusiv la acțiuni armate din partea Tiraspolului, consideră unii experți.

Tensiunile dintre Chișinău și Tiraspol se amplifică tot mai mult în ultima vreme. Una din principalele chestiuni care irită Tiraspoul, ține de intenția Republicii Moldova și Ucrainei de a crea un punct comun de control la Cuciurgan-Pervomaisk, amplat pe segmental transnistrean. De asemenea, decizia Chișinăului de a importa energie electrică din Ucraina în defavoarea livrărilor de la central de la Cuciurgan a nemulțumit autoritățile nerecunoscute transnistrene, care astfel pierd o parte importantă  de venituri la buget.

Chiar joi, 4 mai, pretinsul lider al regiunii secesioniste a avertizat în privința unor posibile consecințe grave odată cu instalarea punctului de control comun la frontiera moldo-ucraineană.

După evenimentele din Ucraina din 2014, contextul regional s-a schimbat în defavoarea Tiraspolului care devine tot mai izolat, iar această situația ar putea conduce la diverse provocări, inclusiv militare, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic, Ion Tăbârță.

Pe e altă parte, analistul politic Veacesalv Berbeca este de părere că, cel mai probabil, nu se va ajunge la confruntări armate.

Joi, 4 mai, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Federației Ruse în legătură cu activitățile desfășurate de către Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) dislocate în regiunea transnistreană, fără consimțământul autorităților moldovenești. În special a fost menționată intenția trupelor ruse de a participa la manifestațiile preconizate să se desfășoare la Tiraspol cu ocazia zilei de 9 mai. Părții ruse i-a fost sugerat să se abțină de la astfel de acțiuni. Totuși, acestea au participat ieri la pregătirile pentru manifestațiile de 9 mai.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău