Experți | Tehnicile de manipulare în presa din Republica Moldova sunt tot mai diverse

  • 22 Iunie 2017 14:39
Experți | Tehnicile de manipulare în presa din Republica Moldova sunt tot mai diverse Hungarian Spectrum

Tendințele de manipulare informațională din mass-media autohtone se mențin, iar tehnicile de manipulare sunt tot mai diverse, potrivit unui raport de monitorizare realizat Centrului de Jurnalism Independent. Experții au monitorizat 11 instituții mediatice în lunile aprilie și mai.

Trunchierea informațiilor, distorsionarea mesajelor, precum și etichetările sunt cele mai des folosite tehnici de manipulare de către unele mass-media autohtone. Multe dintre ele au dat dovadă de părtinire la scrierea știrilor, exprimându-și în text sprijinul față de un anumit partid.

Au fost monitorizate instituții media audiovizuale și portaluri online. Printre subiectele monitorizate se numără condamnarea omului de afaceri Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare, părăsirea majorității parlamentare de către deputatul liberal Lilian Carp, adoptarea în prima lectură a proiectelor de modificare a sistemului electoral, precum și Marșul solidarității „Fără frică!”.  

„Trunchierea și distorsionarea mesajelor surselor mi se pare cea mai gravă lipsă de respect față de public. Publika și Prime au prezentat selectiv și au distorsionat mesajul și s-a ajuns până la falsificarea unor declarații ale surselor. La Accent TV se face propagandă în favoarea PSRM și toate subiectele politice sunt abordate din perspectiva socialiștilor, s-a folosit și exagerarea faptelor. La Sputnik găsim limbaj discriminator la adresa minoritățile sexuale, impunând în știri condamnare a acestui grup social”, a declarat autoarea studiului, Viorica Zaharia.

Experții media le recomandă jurnaliștilor să renunțe la selectarea faptelor în funcție de interesele proprietarilor, iar CCA ar trebui să monitorizeze mai atent și să se autosesizeze în cazul falsurilor și manipulărilor.

 Directorul General media Group, Petru Jelihovschi, din care fac parte posturile Prime Tv și Publika TV,  a declarat pentru Radio Chișinău că vor reveni ulterior cu o reacție pe marginea acestui subiect. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,66 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău