Experți: Susținerea pentru R. Moldova, exprimată la Summitul CPE, vine într-un moment crucial pentru dezvoltarea economică și reformarea sistemului judiciar al țării

  • 08 Noiembrie 13:51
Experți: Susținerea pentru R. Moldova, exprimată la Summitul CPE, vine într-un moment crucial pentru dezvoltarea economică și reformarea sistemului judiciar al țării

Susținerea pentru R. Moldova, exprimată la Summitul Comunității Politice Europene, vine într-un moment crucial pentru dezvoltarea economică și reformarea sistemului judiciar al Republicii Moldova, în contextul alegerilor parlamentare din anul viitor și a unei situații geopolitice instabile, comentează experții, transmite Radio Chișinău.

Acest summit are importanță majoră, pentru că Republica Moldova are nevoie de susținere masivă din exterior pentru dezvoltare economică, iar pe această dimensiune avem probleme foarte serioase, care ar putea să se răsfrâgă asupra rezultatelor parlamentarelor, susține analistul politic Anatol Țăranu.

„Noi avem o promisiune din partea Uniunii Europene, un angajament chiar. Este vorba despre acel 1 miliard 800 de mii de euro care o să vină în Republica Moldova pentru susținerea reformelor și dezvoltare economică. Eu cred că această asistență europeană se va dezvolta în primul rând pe această dimensiune. În rest, deocamdată, nu avem niște date foarte precise cum ar putea această susținere a Uniunii Europene să se materializeze pe alte domenii sau în alte proiecte. Dar însuși faptul că Uniunea Europeană este deschisă pentru colaborare cu Republica Moldova este o susținere, cel puțin politică. Problema este doar dacă noi vom fi capabili, prin viteza reformelor, să stimulăm acele ajutoare care vor veni din partea UE”, a declarat Anatol Țăranu. 

Declarația de susținere a liderilor europeni, semnată în cadrul Summitului CPE, confirmă continuitatea sprijinului pe care liderii statelor membre ale UE, dar și a instituțiilor europene, îl vor oferi Rep. Moldova, apreciază experta Angela Grămadă, președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale”. 

„În același timp, este și un mesaj clar pe care aceste state partenere îl adresează și Federației Ruse, că Republica Moldova nu este singură în acest parcurs european și că eforturile sale vor fi susținute indiferent de ce interferențe mai pregătește Federația Rusă și pentru alegerile parlamentare planificate pentru anul următor”, a subliniat Angela Grămadă. 

De asemenea, experta consideră că este greu de prezis impactul schimbărilor de la Casa Albă asupra Europei de Est, deoarece „Donald Trump va fi un președinte imprevizibil, exact cum a fost și în primul său mandat” și „cert e că războiul pe care îl avem în regiune nu se va încheia atât de rapid precum a prezis el”.

Cu toate acestea, „există o continuitate, o stabilitate a modului în care SUA guvernează și în care își stabilesc prioritățile și obiectivele de politică externă”, subliniază Angela Grămadă.

„La ei, sistemul instituțional este mult mai stabil, este mult mai predictibil și atunci nu trebuie să ne așteptăm la mișcări bruște. Și nu cred că Republica Moldova va fi lipsită de acest sprijin pe care l-a avut în ultimii ani. Deci va exista și o continuitate în acest sens. Să vedem doar ce se va întâmpla cu poziția lui Donald Trump pe Ucraina și modul în care va discuta cu Vladimir Putin despre încheierea războiului”, a mai menționat Angela Grămadă. 

Experta mai spune că este puțin probabil ca Ucraina să accepte orice formă de pace propusă de Donald Trump.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
6
Sun
7
Mon
6
Tue
6
Wed
6
Arhivă Radio Chișinău