Experți străini: Incertitudinea politică subminează agenda de reforme și procesul investițional în R.Moldova

  • 14 Mai 2019 12:21
Experți străini: Incertitudinea politică subminează agenda de reforme și procesul investițional în R.Moldova

Experți ai Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) afirmă că incertitudinea politică ce s-a creat după alegerile parlamentare subminează procesul de reforme și creșterea economică, precum și agravează problemele structurale, informează MOLDPRES.

„Incertitudinea politică care există și interesele individuale și alte aspecte ce țin de guvernanță subminează agenda de reforme și procesul investițional în Republica Moldova”, a menționat expertul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga, în cadrul prezentării perspectivelor economice pentru Republica Moldova, organizate de Oficiul de la Chișinău al instituției financiare internaționale.

Banca Mondială a revizuit în scădere estimările referitoare la evoluția economiei moldovenești în anul 2019, la 3,4 la sută. În raportul „Global Economic Prospects” (Perspectivele Economice Globale) din ianuarie acest an se anticipa un avans al economiei de 3,8 la sută. Totodată, Banca Mondială se așteaptă că economia Republicii Moldova va crește în anul 2020 cu 3,6 la sută, iar în 2012 cu 3,8 la sută, față de 3,5 și respectiv 3,2 la sută, cât prognoza anterior.

Autorii noului raport al BERD din luna mai "Perspective economice regionale" subliniază că "problemele structurale și demografice de lungă durată ale Republicii Moldova sunt agravate de incertitudinea actuală privind rezultatele neconcludente ale alegerilor parlamentare din februarie și întârzierea alocării fondurilor de către partenerii internaționali".

Experții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare consideră că, în 2019, PIB-ul Moldovei va crește cu 3,5 la sută, față de 4 la sută cât estima în luna noiembrie 2018.

Deși au trecut mai mult de două luni și jumătate după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, nu a fost formată deocamdată o majoritate parlamentară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău