Experți stărini: La Moscova se face totul pentru a devia atenția de la organizatorii măcelului de la Crorus

  • 01 Aprilie 08:54
Experți stărini: La Moscova se face totul pentru a devia atenția de la organizatorii măcelului de la Crorus

Atacul terorist de la Crocus City Hall din Moscova a fost comis de ISIS. La această concluzie ajunge expertul Peter Neumann, profesor german la King's College din Londra și jurnalistul de investigație Hristo Grozev de la The Insider, fost angajat Bellingcat, relatează IPN cu referință la Report, un site din capitala azeră Baku.

Potrivit lui Neumann, există mai mulți factori care indică la ISIS: mesajul prin care își asumă răspunderea pentru cele săvârșite, complexitatea atacului în conformitate cu modus-operandi ISIS, avertismentele din partea SUA despre iminența atacului, dar și faptul că „ISIS-K” își localizează activitatea în spațiul post-sovietic:

„Știm replica statului rus că informațiile furnizate de partea americană nu sunt suficient de precise... Cu toate acestea, în Rusia au fost efectuate anumite arestări a unor membri ISIS. Înseamnă că FSB a știut pe cine să aresteze și au demarat acțiuni”.

Sursa îl citează pe Hristo Grozev că trebuie de așteptat ce va spune ancheta oficială, deoarece s-ar putea confirma versiunea ISIS și atunci înseamnă că așa a și fost. „Deși noi, cei de la The Insider și Spiegel, observăm că acum un an GRU a adus din Afganistan tineri pe care îi antrenează. Rămâne de aflat dacă atacul terorist are vreun generic rusesc. Dar, dacă aceasta se dovedește să aibă o urmă afgană, cel mai probabil, atunci trebuie să căutăm motivul pentru care ISIS-K a decis să atace Rusia chiar acum”.

Expertul subliniază că, dacă versiunea oficială nu va indica spre ISIS, ci spre Corpul Voluntar al Rusiei sau la „urme ucrainene”, atunci lucrurile se complică mult: „FSB devine mult mai motivată să inventeze falsuri decât în cazul versiunii afgane. Unul dintre motive, la care ne așteptăm, este de a crea condiții pentru mobilizarea generală. Acum trebuie să vedem cui vor decide să atribuie fapta, apoi vom analiza dovezile".

De notat, subiectul Crocus devine de actualitate în Azerbaidjan pe fundalul că organele de forță din Rusia nu au de unde lua argumente că Ucraina ar avea tangență cu cele întâmplate în suburbia Moscovei și „strâng șurubul” pe direcția migranților, în special, de apartenență musulmană. Sursa îl citează pe Shamil Taghiev, președintele comunității azere din Moscova, care spune că „comunitatea azeră din Moscova a primit apeluri cu amenințări de la persoane necunoscute”, chemându-i pe compatrioți la vigilență.

„Ura interetnică și religioasă este intensificată în mod activ pe rețelele de socializare de către publicul naționalist radical, unde se fac amenințări împotriva minorităților naționale din Federația Rusă și se aud solicitări la acțiuni violente”, spune azerul moscovit. Doar din Sankt Peterbourg urmează să fie deportați mai mult de 400 de migranți.

Presiunea asupra comunității azere din Rusia a început deja, constată sursa citată. „Este posibil ca în viitor să se intensifice și mai mult și să se transforme în adevărate atacuri. Desigur, acest lucru ar putea afecta relațiile actuale dintre Rusia și Azerbaidjan. Cel puțin, vor apărea întrebări”, apreciază liderul azerilor din Moscova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău