EXPERȚI: Starea democrației din Republica Moldova a degradat esențial în ultimii cinci ani

  • 01 Iulie 2020 12:56
EXPERȚI: Starea democrației din Republica Moldova a degradat esențial în ultimii cinci ani

Starea democrației din Republica Moldova a degradat esențial în ultimii cinci ani, fiind amenințată de frauda bancară, corupție, sărăcie și o guvernare ineficientă. De această părere sunt experții Veaceslav Ioniță și Diana Enachi, autorii unui raport cu privire la starea democrației în Republica Moldova, prezentat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Studiul a fost realizat în baza mai multor instrumente sociologice, aplicate în perioada ianuarie - aprilie curent. În cadrul acestora cetățenii au menționat că nivelul democrației se va îmbunătăți în cazul în care la conducerea țării vor veni oameni preocupați de nevoile populației.

Pentru a îmbunătăți starea democrației în R. Moldova, autorii raportului recomandă autorităților, dar și cetățenilor și societății civile implementarea de urgență a unor măsuri de prevenire a corupției, asigurarea independenței și transparenței sistemului judiciar, evitarea mesajelor populiste de către partidele politice,monitorizarea activă și permanentă a transparenței, eficienței și integrității instituțiilor publice, asigurarea unor salarii motivante și decente, implicarea activă a cetățenilor în treburile publice și consolidarea jurnalismului de investigație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău