Experți | Situația în domeniul alimentării cu gaz cu care se confruntă în prezent R. Moldova este provocată artificial de Rusia

  • 15 Octombrie 2021 15:44
Experți | Situația în domeniul alimentării cu gaz cu care se confruntă în prezent R. Moldova este provocată artificial de Rusia

Situația în domeniul alimentării cu gaz cu care se confruntă în prezent Republica Moldova este provocată artificial de Rusia, care șantajează astfel Europa pentru a obține mai multe dividende politice, consideră experții. În același timp, ei sunt de părerea că nu există riscul ca Republica Moldova să rămână fără gaze. Cu detalii, Cornel Ciobanu.

Comisia pentru Situații Excepționale a instituit miercuri stare de alertă în sectorul gazelor naturale în legătură cu scăderea cu circa o treime a volumului de hidrocarburi, livrate de Federația Rusă. A fost o măsură mai mult tehnică, pentru a permite utilizarea păcurii din rezerva de stat, dar Republica Moldova nu riscă să rămână fără gaze naturale în prag de iarnă, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în energetică, Victor Parlicov.

„Pentru a evita deconectarea consumatorilor, pentru a evita alte chestii mai puțin plăcute, decizia a fost luată să treacă Termoelectrica la păcură și prin asta să reducă consumul de gaze în Republica Moldova. Noi gaz avem și o să avem și în noiembrie o să avem volumul integral de gaze. Deja, depinde la ce preț” a spus expertul. 

În același timp, potrivit analistului politic Ion Tăbârță, criza gazelor, care a afectat majoritatea țărilor europene din cauza majorării semnificative a prețului și a livrărilor limitate, a fost provocată artificial de Federația Rusă care își urmărește astfel propriile interese politice.

„Această necesitate de gaze naturale a fost folosită abil de Federația Rusă în calitate de bâtă politică. Federația Rusă cred că acum are suficiente resurse pentru a suplimenta acest deficit de gaze naturale pe care îl are acum continentul european. Dar Federația Rusă intenționat provoacă această criză”, susține Ion Tăbârță. 

Amintim că Republica Moldova achită în luna octombrie aproape 800 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, din cauza că nu s-a reușit prelungirea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom care a expirat la 30 septembrie.

Se întâmplă în contextul creșterii prețurilor la un nivel record pe piețele europene, dar și în urma modificării formulei de calcul, intrată în vigoare în acest an, care presupune prețuri mai mari în perioada caldă a anului. Prețul mare la gazul rusesc a provocat nemulțumiri în mai multe state europene, iar unii oficiali internaționali vorbesc de un șantaj din partea Rusiei.
Vicepremierul Andrei Spânu a fost săptămâna trecută la Sankt Petersburg, unde a discutat cu reprezentanți ai conducerii Gazprom, dar negocierile nu s-au soldat deocamdată cu o înțelegere și vor continua. Chișinăul insistă pe păstrarea vechii formule de formare a prețului, dar și semnarea unui contract de livrare a gazelor naturale pe termen lung.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău