Experți | Sistemul radar pe care Rep. Moldova îl va cumpăra din Franța până la finalul acestui an este o necesitate vitală pentru apărarea națională

  • 26 Septembrie 2023 14:11
Experți | Sistemul radar pe care Rep. Moldova îl va cumpăra din Franța până la finalul acestui an este o necesitate vitală pentru apărarea națională

Sistemul radar pe care Rep. Moldova îl va cumpăra din Franța până la finele acestui an, după cum a anunțat ieri la Chișinău ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, este o necesitate vitală pentru apărarea națională, a declarat pentru Radio Chișinău expertul în politici de securitate, Andrei Curăraru.  Este vorba de un radar modern de monitorizare a spațiului aerian, dar acesta este doar primul pas, în opinia analistului Ion Tăbârță, pentru că nu este un sistem de apărare capabil să doboare vreo rachetă ce va intra în spațiul aerian al Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova singură nu își poate garanta securitatea și trebuie să fie integrată în arhitectura de securitate europeană. Totodată noi trebuie să înțelegem că incidente de genul căderilor de resturi de rachete pe teritoriul nostru se vor repeta, de aceea Rep. Moldova are nevoie de un astfel de radar, consideră expertul în politici de securitate, Andrei Curăraru:               

Cu acest radar ni se oferă și suport logistic și suport operațional pentru un sistem modern de depistare timpurie a unor amenințări, ca și exemplu - căderea unor rachete și a unor drone. Ground Master 200 este un radar destul de performat de rază medie, care poate rapid să stabilească și să mențină controlul asupra unor ținte pentru perioade lungi. Acest radar este o necesitate vitală pentru apărarea Rep. Moldova, pentru că oferă în primul rând un pic de independență, pentru că până acum noi contam mai mult pe sprijinul vecinilor”, a spus Andrei Curăraru, pentru Radio Chișinău.

Comentatorul Ion Tăbârță a subliniat în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău că radarul este un sistem de supraveghere aerian de rază medie și capacitățile acestuia permit foarte bine să acopere teritoriul național, însă pe lângă aceasta, Rep. Moldova are nevoie și de un sistem consistent de apărare aerian:    

Plus valoarea acestui radar este că noi vom ști din propria informație ce se întâmplă în spațiul nostru aerian. Noi până acum știam ce se întâmplă având anumite acorduri de colaborare pe acest domeniu, fie cu România sau Ucraina. Totuși, noi trebuie să înțelegem și să facem o distincție clară în faptul că nu trebuie să facem confuzia acestui radar cu un sistem de monitorizare consistent de apărare. Radarul ne va ajuta să monitorizăm și să știm ce se întâmplă, dar nu este acel sistem de apărare care să doboare vreo rachetă. Însă oricum, acest sistem de monitorizare este foarte esențial pentru o mai bună gestionare a spațiului nostru european. Procurarea acestui sistem de monitorizare aerian este primul pas în a ne securiza în spațiul aerian, iar în următoarea etapă de ce să nu procurăm chiar și un sistem de apărare aerian”, a spus Ion Tăbârță.     

Amintim că ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, care a fost la Chișinău însoțit de reprezentanții mai multor firme militare franceze, a promis asistență Rep. Moldova în domeniul apărării. El s-a referit inclusiv la un audit al Armatei Naționale, transferuri de armament care nu mai este folosit de armata franceză și instrucție pentru militarii moldoveni. Totodată, potrivit ministrului, la Ambasada franceză de la Chișinău urmează să fie deschisă o misiune de apărare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău