Experți: Securitatea Republicii Moldova este în pericol
-
11 Octombrie 2022 13:20
Securitatea Republicii Moldova este în pericol susțin experții, comentând traversarea de către rachete rusești a spațiului aerian național pe traseul de atac asupra unor ținte din Ucraina. Bugetul alocat pentru procurarea armamentului și tehnologiilor militare este infim, iar probabilitatea de repetare a survolării neautorizate a spațiului Rep. Moldova este mare.
La ora actuală, Rep. Moldova dispune de echipamente militare nefuncționale și duce lipsă de un sistem antiaerian. Totodată, nu sunt suficiente echipamente pentru militari în caz de mobilizare. Acestea sunt doar câteva cauze care ar îngrijora populația Rep. Moldova în caz de atac aerian, susțin analiștii.
În același timp, în opinia unor experți, Rep. Moldova ar trebui să pregătească adăposturi pentru oameni în caz de atac aerian, să informeze și să instruiască populația în eventualitatea unui bombardament al teritoriului. Expertul în securitate Ion Leahu spune că a rămas puțin timp pentru autoritățile statului ca să investească în tehnica militară, însă investiția ar fi mai efectivă în apărarea pasivă a populației, precum pregătirea adăposturilor:
„Nu trezește nici o îndoială că asemenea acțiuni din partea Rusiei vor urma. La moment, ele, să spunem așa, ne tranzitează republică, însă, eu personal nu mă voi mira deloc dacă Moldova nu va deveni ținta unor atacuri aeriene. Este nevoie de elaborat un program, or dacă el este de lansat realizarea, identificarea obiectelor zburătoare nelegitime, informarea populației și crearea condițiilor pentru adăpostirea populației în caz de atac aerian.”, afimră Ion Leahu.
Expertul în securitate Alexandru Flenchea a spus că nu este de mirare că Rep. Moldova nu a făcut investiții în tehnica militară, deoarece de mai bine de un sfert de secol, după terminarea Războiului Rece, Europa a trăit în pace:
„Constat, și nu sunt doar eu singurul, că nu le avem, asta este realitatea, astea sunt posibilitățile noastre financiare inclusiv, și atenția care a fost acordată sectorului de securitatea Republicii Moldova pe parcursul a trei decenii, dar asta reflectă și faptul că după sfârșitul Războiului Rece, după sfârșitul războiului din stânga Nistrului, și a războiului din Balcani, de fapt – Europa timp de un sfert de secol a trăit în pace și nimeni nu s-a gândit măcar la o opțiune de război în zona noastră până recent.”, a spus Alexandru Flenchea.
Amintim că trei rachete de croazieră lansate de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră au traversat în dimineața zilei de luni, spațiul aerian al Rep. Moldova în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca. În legătură cu acest incident, Ministerul de externe l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov.