Experți: Rusia luptă fără niciun fel de scrupule și nu respectă legile războiului, ceea ce duce la crime de război

  • 19 Iunie 2023 16:45
Experți: Rusia luptă fără niciun fel de scrupule și nu respectă legile războiului, ceea ce duce la crime de război

Rusia luptă fără niciun fel de scrupule și nu respectă legile războiului, ceea ce cauzează de multe ori moartea oamenilor nevinovați, au atenționat experții în cadrul unei dezbateri organizată de Agenția IPN cu tema: „Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceiurile războiului?”. Deportarea copiilor de pe teritoriul ucrainean în Federația Rusă, bombardarea muzeelor, a maternităților, a spitalelor, provocarea catastrofelor ecologice, economice, umanitare -  sunt crime de război care trebuie condamnate cu fermitate de comunitatea internațională, au subliniat participanții la dezbatere, transmite Radio Chișinău.

Până în prezent, Occidentul, inclusiv Rep. Moldova, nu a condamnat în unanimitate crimele comunismului și crizele umanitare comise de Federația Rusă după căderea blocului sovietic, iar acest fapt a încurajat Kremlinul să ducă în continuare o politică expansionistă, a spus istoricul Anatol Petrencu. Comunitatea democratică nu a înaintat nici o sancțiune pentru crimele comise în 1992 în Rep. Moldova. Organizațiile internaționale țin în umbră crimele de război de frica armei nucleare rusești, a spus Anatol Petrencu.

 „Crime de război înseamnă că omori oameni civili. Tu, militar înarmat, să omori oameni civili, femei, copii, ș.m.d.p. Câte crime vedem noi acum ce se întâmplă acum în Ucraina, nu se admite bombardarea muzeelor, bibliotecilor, maternităților, spitalelor. Și vedem cu ochii noștri, cum arată și expozițiile ucrainenilor, care arată că anume muzeele sunt distruse și devastate, cum sunt biblioteci incendiate, maternități,  spitale bombardate. Rușii nu respectă nici un fel de legi impuse de societăți democratice”, a declarat Anatol Petrencu.

Acțiunile îndreptate împotriva civililor, care provoacă catastrofe ecologice, umanitare, economice, sunt crime de război a subliniat expertul în drepturile omului, Ion Manole. Catastrofa de la Kahovka va avea consecințe grave în următorii ani asupra României și Bulgaria, iar comunitatea internațională este neputincioasă, atâta timp cât Rusia amenință cu bomba nucleară, a subliniat Ion Manole.

 „Arma nucleară pe care o deține Federația Rusă îi permite să facă toate aceste crime. Și dacă până acum s-a luptat cu popoare mici, cum ar fi Cecenia, Rep. Moldova, Georgia, acum s-a ciocnit de un inamic care opune rezistență reală. Acum, după 8 ani de consolidare a statului ucrainean, a întâlnit acea rezistență pe care nu a așteptat-o. Și iată, de asta am avut Butcha, tocmai din această situație am avut Mariupol, Bahmut, și iată Kahovka, apare ca o crimă de război”, a declarat Ion Manole.

Crimele comunismului nu au fost niciodată condamnate, fapt ce a încurajat propaganda și elitismul sovietic. Deportările în masă a oamenilor gospodari în Siberia a constituit una dintre cele mai sângeroase crime comise de ruși, a spus analistul Igor Boțan.

„Rep. Moldova, timp de 30 de ani de independență, a fost practic inundată de spațiul informațional rusesc, care, toate aceste tipaje propagandistice le-a revărsat asupra Rep. Moldova. Aproape 30% din populația Rep. Moldova au asimilat aceste narative războinice legate de exclusivismul rușilor, legate de modul în care au eliberat popoare și nu au făcut nimic rău.”, a precizat Igor Boțan.

Rep. Moldova este victimă a războiului hibrid dus de Federația Rusă, iar susținerea Ucrainei este importantă în această perioadă pentru a pune capăt agresiunilor rusești duse pe multiple căi, au conchis experții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău