EXPERȚI | România poate contribui la restabilirea relațiilor cu Bruxelles-ul, totuși, „mingea este în terenul Chișinăului”

  • 15 Ianuarie 2019 14:14
EXPERȚI | România poate contribui la restabilirea relațiilor cu Bruxelles-ul, totuși, „mingea este în terenul Chișinăului”

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene oferă anumite oportunități Republicii Moldova pentru parcursul său european și restabilirea relațiilor cu Bruxelles-ul. Totuși, „mingea este în terenul Chișinăului”, spun experții, menționând că viitorul relațiilor cu Uniunea Europeană depind în mare măsură de modul cum vor fi organizate alegerile parlamentare.

Preluarea de către România a președinției rotative a UE este o oportunitate bună pentru Republica Moldova, însă nu trebuie să avem așteptări prea mari, a comentat pentru Radio Chișinău, observatorul politic, Nicolae Negru. În opinia sa, relațiile Republicii Moldova cu Bruxelles-ul țin mai mult de Chișinău, de modul cum vor fi organizate alegerile și dacă autoritățile vor realiza reformele necesare.

„Dacă la acest capitol vom sta destul de bine, atunci desigur că România ne poate ajuta. În caz contrar, nici România nu va putea contribui la îmbunătățirea relațiile Republicii Moldova cu UE, deoarece s-a ajuns prea departe în această „răceală” a relațiilor Chișinău-Bruxelles. Numai atunci când Republica Moldova va demonstra că adoptă o cu totul altă filozofie, acestea se vor putea schimba”, spune Nicolae Negru.

Președinția română vine într-un moment complicat pentru Republica Moldova, având în vedere că se află în campanie electorală, dar și într-un moment în care este atestată cea mai mare involuție instituțională democratică la Chișinău, susține analistul politic Ion Tăbârță. România poate contribui la îmbunătățirea relațiilor Republicii Moldova cu Bruxelles-ul, dar mult va depinde de modul în care vor fi organizate alegerile parlamentare, menționează expertul.

„România ar putea fi cel mai bun avocat ca Republica Moldova să revină în atenția cancelariilor europene și să fie privită din nou la Bruxelles. Dacă însă lucrurile în Republica Moldova nu se vor schimba, România nu va putea ajuta cu mult Republica Moldova. Este un proverb românesc – Dumnezeu dă, dar în traistă nu pune”.

România deține pentru prima dată președinția semestrială rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Premierul de la București, Viorica Dăncilă, declara anterior că una dintre prioritățile președinției române va fi și susținerea implementării de către Republica Moldova a reformelor cerute la nivel european. În același timp, Guvernul de la Chișinău speră că pe parcursul Președinției române,  Republica Moldova va avansa în relațiile sale cu UE și își va consolida poziția în cadrul Parteneriatului Estic.

Acum câțiva ani, autoritățile de la Chișinău intenționau să depună cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în timpul președinției române. Între timp, Bruxelles-ul a adus mai multe critici modului în care evoluează democrația și reformele în Republica Moldova. Președintele Parlamentului AndrianCandu declara acum trei luni că Republica Moldova nu va depune cererea de aderare în timpul președinției române la Consiliul UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău