EXPERȚI: Republica Moldova nu are o strategie clară în privința politicii sale externe

  • 09 Iulie 2018 15:18
EXPERȚI: Republica Moldova nu are o strategie clară în privința politicii sale externe

Promovărea imaginii Republicii Moldova în exterior, dezvoltărea relațiilor comerciale, dar și comunicărea cu cetățenii, trebuie să fie obiective prioritare pentru ambasadorii Republicii Moldova peste hotare, a cerut luni, 9 iulie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi la reuniunea ambasadorilor care se desfășoară la Chișinău. Experții susțin însă că Republica Moldova nu are o strategie clară privind prioritățile sale în domeniul politicii externe, lucru care s-a văzut cel mai clar chiar în ultimele zile. 

Una dintre prioritățile politici interne și externe este integrarea europeană a Republicii Moldova, iar pentru realizarea acestui scop este necesară și schimbarea  imaginii țării atât la Bruxelles cât și în capitalele statelor membre, a declarat Tudor Ulianovschi.

„Avansarea pe calea integrării europene nu se poate face în condițiile unui deficit de încredere și este o situație care trebuie schimbată. Iar această schimbare nu se poate face doar la Bruxelles, dar în toate capitalele statelor membre ale UE.”

Tudor Ulianovschi a salutat cooperarea Republicii Moldova cu România, Ucraina și SUA. Totodată el a menționat necesitatea continuării dialogului cu Moscova pentru ca relațiile să revină pe un făgaș normal, iar Kremlinul să accepte opțiunile occidentale ale Repblicii Moldova.O altă prioritate pentru ambasadori ar trebui să fie și continuarea demersurilor pentru retragerea munițiilor și trupelor militare ruse din regiunea de Est a țării, a subliniat el.

Șeful diplomației s-a referit și la necesitatea unui parteneriat strategic Chișinău-Kiev-Tbilisi-Bruxelles-Washington care ar contracara „acțiunile destabilizatoare” ale Federației Ruse în cele trei state ex-sovietice.Ministrul moldovean de Externe a menționat și importanța fortificării relațiilor cu NATO, dar care să nu contravină statutului de neutralitate a Republicii Moldova.

Republica Moldova nu are o strategie clară în privința politicii sale externe, lucru care s-a demonstrat și în ultimele zile, prin reacțiile bolnăvicioase p care le-a avut Chișinăul la decizia Uniunii Europene de a suspenda asistența financiară pentru Republica Moldova, a comentat pentru Radio Chișinău fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Igor Munteanu.

„Să încerci acum să dregi busuiocul spunând că pentru rezolvarea problemei de credibilitate este nevoie doar de mai multă eficiență din partea diplomaților mie mi se pare o naivitate. Din păcate, urmărim o anumită degringoladă în alegerea priorităților. Ambasadorii trebuie să cunoască foarte clar care sunt liniile strategice pentru țară. Problema este că aceste linii nu sunt clare.”

Aceasta este prima reuniune din ultimii șase ani a ambasadorilor Republicii Moldova aflați în misiuni diplomatice peste hotare. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a trei zile, timp în care diplomații moldoveni vor discuta chestiunilegate de activitatea misiunilor diplomatice  și sporirea eficienței acestora,  realizarea politicii externe și stabilirea unor noi sarcini și priorități pe termen scurt și mediu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău