Experți | Republica Moldova, care se află într-o zonă seismică, există riscul producerii unui cutremur similar celui produs recent în Turcia și Siria
-
07 Februarie 2023 15:35
Republica Moldova, care se află într-o zonă seismică, există riscul producerii unui cutremur similar celui produs recent în Turcia și Siria, susțin specialiștii. Chiar dacă astfel de fenomene sunt aproape imposibil de prezis, R. Moldova este situată în zona seismică Vrancea, unde cutremure cu o intensitate mai mare de 7 pe Richter au loc o dată la circa 35-40 de ani, transmite Radio Chișinău.
Este sau nu pregătită Republica Moldova să facă față unui seism puternic în cazul în care majoritatea clădirilor, construite încă la mijlocul secolului trecut nu au o expertiză geo-seismică, iar mulți dintre locatarii au efectuat modificări individuale care au afectat pereții de rezistență a clădirilor, a încercat să afle colega noastră, Alla Tofan, de la directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoara.
Pe teritoriul Rep. Moldova, asemenea seisme au loc în regiunile est-sud, aproape de Vrancea o dată la 35 – 37 de ani. Să spunem că de la seismul cutare am calculat 37 de ani și va fi următorul seism. Nu. Natura are propriile sale intervenții. Și anii 1977 și 1986 ne demonstrează, au fost la o diferență de nouă ani. La moment, pericolul nu ar fi. Dar totul este estimativ și relativ.
O mare parte din fondul locativ este îl moștenim de peste 40 de ani. Cât de rezistente sunt aceste clădiri, au fost verificate pentru rezistența în caz de un cutremur mai puternic?
Este o procedură – pașaportizarea clădirilor, ceea ce ar însemna ca specialiștii în construcție să poată accede în orice construcție și să verifice dacă nu au fost făcute modificări la pereții de rezistență. Prin natura noastră, oamenii vor să locuiască într-un confort mai mare, să alipească bucătăria de balcon ca să aibă mai mult spațiu, prin aceasta afectează pereții de rezistență. Ceea ce nu s-a făcut până în prezent pe întreg teritoriul Rep. Moldova. Și ar fi foarte dificil, la un nivel corespunzător, ar trebui implicate mai multe instituții, norme. Necesită implicarea a mai multor specialiști în afară de seismologi: specialiști în construcție, documentele de planificare, de construcție și cadastru ale clădirilor. La moment se implementează Eurocod, care prevede reglementarea pentru construcții seismo-rezistente, că se respectă sau nu, nu putem spune.
Ce ar trebui să facem în caz că are loc un seism mai puternic?
Trebuie să fie pregătiți moral, să nu se lase panicați. Este dificil de pus în practică, dar este foarte important, deoarece panica generează de la 80 la 90 % din victimele dezastrului. Nerespectarea acestor pași simpli, duce la creșterea exponențială a pagubelor. În locuința unde ne aflăm să cunoaștem care sunt pereții de rezistență, și în acel loc să așteptăm propagarea undei seismice.