Experți: Regiunea transnistreană este un instrument important de negociere cu Gazprom

  • 15 Iunie 2022 08:14
Experți: Regiunea transnistreană este un instrument important de negociere cu Gazprom

Punctul slab al Kremlinului este că nu poate asigura regiunea transnistreană cu gaze naturale decât prin intermediul părții drepte a Nistrului. Această situație poate fi folosită în avantajul Republicii Moldova în timpul negocierilor cu Gazprom. Este opinia experților în domeniul energetic, potrivit cărora rezilierea contractului cu concernul rus va lăsa regiunea separatistă transnistreană fără surse de supraviețuire , notează IPN.

Experții în domeniul energetic spun că o eventuală reziliere a contractului de livrare a gazului dintre Gazprom și Moldovagaz nu este în avantajul Moscovei. Lipsa gazului rusesc va lăsa regiunea transnistreană fără surse de venit, iar situația poate fi folosită de autoritățile de la Chișinău drept o pârghie importantă în negocierile cu Rusia.

„Kremlinul are nevoie să continue livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană. Pentru că regimul de la Tiraspol primind gaz gratuit, îl revinde la tarife simbolice ca să poată colecta măcar ceva. Există doi mari cumpărători – Centrala Termoenergetică Moldovenească, ea produce energie și o vinde în afara regiunii la preț de piață și Uzina Metalurgică de la Râbnița, care produce metal și-l vinde la preț de piață. Banii generați astfel ajung direct în bugetul regimului separatist. În 2019, 50% din bugetul regiunii separatiste a fost asigurat din contul revânzării gazului primit pe datorie. În plus, populația plătește pentru servicii comunale prețuri derizorii. Toată economia acestei regiuni supraviețuiește datorită faptului că Gazprom le dă gaz gratuit. Partea slabă a Kremlinului este că acest gaz ajunge în baza contractului semnat cu Moldovagaz. Dacă Chișinăul reziliază contractul, Transnistria rămâne fără gaz. Și acesta este unul din instrumentele noastre de negociere cu Moscova”, a spus expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit experților, războiul din Ucraina creează o incertitudine totală în relațiile politice și economice dintre state, iar din acest motiv Republica Moldova trebuie să-și asigure stocuri de gaze naturale.

„E necesar să ne asigurăm cu rezerve de gaze naturale, pe teritoriul Ucrainei sau României. Sunt deja discuții de a contracta un împrumut de la BERD pentru a procura volume de gaze naturale. Asta este destul de complicat în condițiile în care prețurile sunt, în continuare, foarte mari. Observăm o tendință de scădere a prețurilor pe piața spot, dar vedem o creștere accentuată a prețului componentei petroliere din formulă. Este o situație foarte incertă, iar lucrurile ar putea reveni la normalitate abia într-un an, un an și jumătate. Abia atunci se vor putea crea modele de asigurare cu gaze naturale la prețuri realiste”, a spus expertul IDIS Viitorul, Ion Muntean.

Recent, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că prin decizia Comisiei Situații Excepționale, Energocom a cumpărat 24 de milioane de metri cubi de gaz. Acest volum asigură consumul țării pentru o perioadă de o lună, pe timp de vară, sau de o săptămână, pe timp de iarnă. De asemenea, potrivit vicepremierului Spînu, autoritățile negociază cu BERD contractarea unui credit de 300 de milioane, bani necesari procurării și stocării volumelor de gaze naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău