Experți | Reforma justiției, principalul obstacol în parcursul european al Republicii Moldova

  • 03 Martie 2023 12:38
Experți | Reforma justiției, principalul obstacol în parcursul european al Republicii Moldova

La un an de la depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, principalul obstacol în parcursul european al Republicii Moldova rămâne reforma justiției, anume la acest capitol avem restanțe serioase, constată experții. Totodată, ei atenționează că nivelul scăzut de trai al populației va continua să fie exploatat de forțele destabilizatoare pentru a împiedica procesul de aderare, transmite Radio Chișinău.

Reforma justiției reprezintă principala problemă cu care se confruntă astăzi Republica Moldova, la un de când a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană, a declarat analistul Anatol Țăranu într-un comentariu pentru Radio Chișinău. Lipsa unei viziuni foarte clare stagnează reforma, mai accentuează comentatorul.

„Aici, deocamdată, avem restanțe foarte serioase, tempoul de promovare a reformei este redus, acest lucru nu poate să nu lase o amprentă asupra procesului privind aderarea la UE”, a spus Țăranu.

Probleme există și în alte domenii, constată analistul, iar acest lucru deocamdată nu ne permite să vorbim cu o doză foarte mare de optimism despre progresele în ceea ce privește  politica de integrare europeană. Lucrurile ar putea să se schimbe, întrucât Republica Moldova e abia la început de cale, a accentuat Anatol Țăranu.

La rândul său, analistul Ion Tăbârță atenționează că parcursul european al R. Moldova nu este unul ireversibil, din cauza unor actori politici care, exploatând anumite categorii ale societății, încearcă să mențină R. Moldova în acea zonă gri, a trecutului sovietic pe care încearcă să-l reconstruiască acum Federația Rusă.

El a subliniat că autoritățile trebuie să se concentreze pe îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

„Acest parcurs european va deveni unul ireversibil când partidele pro-europene vor putea și vor reuși să ridice nivelul de trai al cetățenilor. Noi, din 2009, am declarat parcursul european drept vector de dezvoltare… cea mai mare problemă e că în toată această perioadă nivelul de trai al cetățenilor nu s-a îmbunătățit”, a remarcat Tăbârță.

Amintim că Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la  3 martie 2022, iar la aproape trei luni distanță a obținut statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău