Experți | Raportul Kroll 2, în cazul „miliardului furat”, provoacă mai multe întrebări decât răspunsuri

  • 23 Decembrie 2017 09:56
Experți | Raportul Kroll 2, în cazul „miliardului furat”, provoacă mai multe întrebări decât răspunsuri

Sinteza raportului Kroll II, care a fost publicată de Banca Națională a Moldovei pe 21 decembrie, ridică mai multe semne de întrebare la care autoritățile de stat trebuie să dea răspunsuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International Moldova, spune că o întrebare la care nu se dă răspuns în sinteza raportului Kroll II este cine a fost beneficiarul final al furtului miliardului.

„Ne interesează și când va urma într-adevăr rambursarea banilor fraudați, dar trebuie să-mi dau seama că această investigație presupune că este necesară o colaborare foarte strânsă cu organele de drept ale Republicii Moldova”, spune Lilia Carasciuc.

Potrivit Liliei Carasciuc, știind că Republica Moldova este un stat capturat, știind că acest raport constată că nu a avut încă acces la informații din mai multe bănci din Moldova, există încă multe semne de întrebare.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că raportul Kroll II ridică mai multe întrebări la care autoritățile trebuie să ofere răspunsuri. În plus, unele informații compania le-a obținut de la BNM.

În acest caz, expertul se întreabă de ce BNM nu a făcut cunoscute cetățenilor aceste informații din start, dar a fost nevoie de intermedierea unei companii internaționale pentru a face publice niște informații. Potrivit lui, reiese că această companie internațională este un fel de purtător de cuvânt al Băncii Naționale a Moldovei.

Expertul financiar al Centrului Analitic Expert-Grup, Sergiu Gaibu, afirmă că raportul companiei internaționale este unul de suport și de susținere a autorităților de stat care sunt de bază și trebuie să-și facă treaba.

„Raportul detaliat poate fi utilizat în urmăririle penale, investigațiile ulterioare, oficiale, care trebuie să le facă autoritățile din Republica Moldova”, spune Sergiu Gaibu.

Kroll a avut acces la informații „suficient de publice” la care ar fi avut acces și autoritățile de stat și ar fi putut să facă de sine stătător o serie de investigații în acest sens, subliniază Sergiu Gaibu.

Cel de-al doilea raport Kroll dezvăluie cum au fost furați banii din sistemul bancar moldovenesc, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Anunţul a fost făcut de către Banca Națională, care a publicat, în seara zilei de 21 decembrie, o sinteză a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,1 m/s
Mar
13 °C
Mie
14 °C
Joi
13 °C
Vin
13 °C
Sâm
11 °C

Curs oficial BNM 15 Octombrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6896 0.0082
USD 16.9994 -0.0061
RON 4.2249 0.0086
UAH 0.6082 -0.0001
RUB 0.2578 0.0023
Arhivă Radio Chișinău