Experți: R. Moldova înregistrează un volum mai mare al exporturilor față de anul trecut, dar nu se știe dacă va reuși să revină la situația din 2019

  • 19 Mai 2021 13:40
Experți: R. Moldova înregistrează un volum mai mare al exporturilor față de anul trecut, dar nu se știe dacă va reuși să revină la situația din 2019

În Republica Moldova, comerțul extern pare să-și revină după criza din 2020, înregistrând creșteri atât la exporturi, cât și la importuri în primele trei luni ale acestui an. Totuși, experții susțin că situația este încă destul de incertă și este puțin probabil ca în acest an să ajungem cel puțin la nivelul lui 2019.

În primele trei luni ale acestui an, exporturile au însumat aproximativ 713 milioane de dolari, în creștere cu 5,6% față de ianuarie-martie anul trecut. Importurile au crescut și mai mult – cu aproape 14 la sută. În luna martie, comparativ cu martie anul trecut, atunci când în Republica Moldova a fost instituit regimul de carantină din cauza pandemiei de Covid-19, exporturile au crescut cu aproape 37%, iar importurile cu – 26 la sută.

Aceste creșteri, aparent spectaculoase, sunt explicate prin baza mică de calcul, anul trecut, din cauza crizei, comerțul extern având mult de suferit, menționează analistul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, Rep. Moldova înregistrează un volum mai mare al exporturilor față de anul trecut, dar nu se știe dacă va reuși să revină la situația din 2019.

Republica Moldova, din păcate, practic și-a epuizat potențialul de creștere a exporturilor. Din acest motiv, pentru 2021 am previziuni foarte prudente. Deocamdată nu văd cum noi o să putem restabili exporturile până la nivelul anului 2019, nemaivorbind de creștere. 

De aceeași părere este și economistul Viorel Gârbu, care mai atrage atenția că rata de creștere a importurilor este semnificativ mai mare decât cea a exporturilor, în primul trimestru, ceea ce vorbește despre calitatea economiei.

Creșterea importurilor este mult mai mare decât creșterea exporturilor. Aceasta înseamnă că deficitul comerțului extern este în creștere, ceea ce vorbește despre performanța proastă a economiei naționale - tot ce importăm, noi consumăm.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, țările membre ale Uniunii Europene rămân principala destinație a exporturilor moldovenești, cu peste 60% din total, iar aproape 16 la sută sunt exportate în CSI. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, urmată de Federația Rusă și Germania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău