Experți: R. Moldova are nevoie de o varietate de produse media care ar promova și jurnalismul cultural

  • 16 Decembrie 2022 13:10
Experți: R. Moldova are nevoie de o varietate de produse media care ar promova și jurnalismul cultural

R. Moldova are nevoie de o varietate de produse media care ar promova și jurnalismul cultural. Flexibilitatea învățământului și inocularea valorilor autentice în școli ar fi bazele unei societăți sănătoase care ar promova produse culturale autentice și consumul de cărți, au subliniat experți de pe ambele maluri ale Prutului la Radio Chișinău.

În contextul Zilelor Literaturii Române care au loc săptămâna aceasta în Rep. Moldova, unii dintre literați au readus în discuție problema jurnalismului de calitate cu accent pe evenimentele culturale.

Presa de cultură din R. Moldova ar trebui să fie mai prezentă în actualitate, a declarat la Radio Chișinău președintele Uniunii Editorilor din Rep. Moldova, Gheorghe Erizanu, făcând o comparație cu mass-media din Franța:

„Eu visez ca în buletinul de știri de la Televiziunea Națională, ca în primele două știri să se înceapă cu un eveniment despre publicarea unei cărți, precum sunt buletinele de știri de la France 1 sau France 2. În cazul posturilor comerciale este una, iar în cazul posturilor naționale este jenant când nu sunt emisiuni culturale, și emisiuni culturale active, proactive, nu reactive, asta este foarte important”, a declarat la Radio Chișinău președintele Uniunii Editorilor din Rep. Moldova, Gheorghe Erizanu.

Într-o societate, sistemul de învățământ este o reflecție a gândirii colective. Un sistem de predare rigid și de inoculare a clișeelor este rezultatul unui număr mic de cititori, a punctat pentru Radio Chișinău profesorul universitar și traducătorul cărții „Divina Comedie” de Dante Alighieri, din România, Alexandru Laszlo.

„Împreună cu conținutul științific, așa să zic, am ambiția să le zic  (n.r. studenților) că este foarte important să îți păstrezi demnitatea, să îți păstrezi optimismul, să continui lupta în pofida oricăror dificultăți de care te izbești, că vei fi contabil, orice altceva, geograf, pilot de avioane, ș.a.m.d. Și cu lucrurile acestea rămân, pentru că atitudinea personală pe care le-o predai, amestecată cu materia pentru care ești plătit să o profesezi, atitudinea respectivă formează oameni. Și ei, puși cap la cap, vor forma o societate, sau îi vor influența pe cei de lângă ei”, a punctat pentru Radio Chișinău profesorul universitar și traducătorul cărții „Divina Comedie” de Dante Alighieri.

Zilele Literaturii Române la Chișinău se vor încheia cu un maraton de poezie sâmbătă, 17 decembrie, la ora 20.00, la Centrul ArtCor. Invitați sunt Elena Vlădăreanu, Ion Buzu, Maria Ivanov, Augustina Vișan, Alex Cosmescu, Alina Purcaru, Cosmin Perța, Emilian Galaicu-Păun, Ronin Terente, Veronica Ștefăneț, Oxana Gherman.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău