EXPERȚI | Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor este unul conservator și precaut, dar care, totodată, dă dovadă de lipsă de originalitate și de priorități

  • 22 Noiembrie 2021 13:46
EXPERȚI | Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor este unul conservator și precaut, dar care, totodată, dă dovadă de lipsă de originalitate și de priorități

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, adoptat de Guvern, este unul conservator și precaut, dar care, totodată, dă dovadă de lipsă de originalitate și de priorități, consideră analiștii economici. Guvernul presupune anularea unor taxe și accize, majorarea scutirilor personale într-un an în care este prognozată o inflație mare și cheltuieli mai mari pentru resursele energetice.

Guvernul a aprobat vineri proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor care prevede, printre altele, majorarea scutirilor personale și pentru persoanele întreținute la achitarea impozitului pe venit, anularea taxei pentru serviciile de telefonie mobilă, alocarea mai multor încasări în bugetele locale, dar și creșterea impozitului din câștigurile la jocurile de noroc de la 12% la 18.

Potrivit unei analize a Centrului Expert-Grup, proiectul politicii fiscale pentru anul 2022, este unul „conservator” și extrem de precaut, axat pe consolidarea veniturilor bugetare și fără mari surprize. Principala noutate bună, potrivit experților, este că aceasta nu prevede creșterea poverii fiscale cu excepția majorărilor de accize planificate anterior, în pofida unor importante cheltuieli bugetare implementate în 2021 și care vor avea impact bugetar major și în 2022.

Totuși, Expert-Grup constată și unele deficiențe, inclusiv că nu este suficient de bine argumentată.

În același timp, economistul Viorel Gârbu consideră că proiectul politici bugetar-fiscale pentru anul viitor scoate în evidență lipsa unor priorități clare în domeniul dezvoltării economiei ale actualului Guvern.

„Sunt anumite modificări legate de taxele locale, anumite accize se introduc, dar, în linii mari, documentul respectiv este unul destul de șters și lipsit de conținut, astfel încât nu cred că putem să vorbim despre anumite schimbări care ar putea fi exercitate din această perspectivă în anul viitor. Concluzia este că actualul executiv nu are nicio prioritate în acest domeniu”, a menționat expertul.

Proiectul politici bugetar-fiscale, dar și al bugetului de stat pentru anul viitor, urmează să fie votate și de Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău