EXPERȚI: Programul „Prima Casă”, deocamdată, nu dă rezultatele scontate
-
28 Mai 2018 14:17
Numărul de locuințe date în exploatare în Republica Moldova în primele trei luni ale anului 2018 a scăzut cu 25 la sută, iar în Chișinău cu peste o treime. Experții prognozează o continuare a reducerii construcțiilor de locuințe, dar și riscul falimentării unor companii care vor avea venituri mai reduse.
În primele trei luni ale acestui an au fost date în exploatare 1119 locuințe cu suprafața totală de peste 90 de mii de m². Comparativ cu ianuarie-martie 2017 acest indicator s-a diminuat cu 25,6%. Cel mai mult s-a redus numărul de locuințe date în exploatare la Chișinău – cu mai mult de o treime. Capitala rămâne însă localitatea cu cele mai multe construcții noi – aproape 70% din total.
Explicațiile și cauzele sunt multiple. În primul rând trebuie ținut cont de faptul că o bună parte din locuințele date în exploatare în 2017, atunci când a fost înregistrată o creștere semnificativă, au fost începute până la criza din 2015, a comentat pentru Radio Chișinău președintele Federației Patronatului din Construcții, Pavel Caba. În plus, mulți dezvoltatori și-ai închis afacerile sau au redus volumul de construcții, inclusiv din cauza scăderii transferurilor de peste hotare. Pavel Caba susține că programul „Prima Casă”, inițiat de Guvern, cel puțin deocamdată, nu dă rezultatele scontate.
„Se mișcă, dar nu prea bine. Pe de o parte este și piața secundară, pe de altă parte sunt mulți dezvoltatori și veniturile se divizează. Programul trebuie să dea un impuls, dar deocamdată nu vedem.”
Reducerea numărului de locuințe date în exploatare este doar un factor care denotă problemele din sectorul construcțiilor, susține analistul economic Veaceslav Ioniță. Reducerea suprafeței locuințelor și scăderea prețului mediu la apartamente ar putea duce la subțierea veniturilor companiilor de construcții, unele dintre care riscă să falimenteze, potrivit expertului:
„Ca număr de locuințe date în exploatare, cel mai probabil va înregistra o ușoară scădere, dar gravitatea situației este legată de veniturile companiilor din vânzarea de apartamente, care vor fi cu aproximativ 100 de milioane de euro mai mici decât în 2013.”
În anul 2017 au fost date în exploatare peste 7200 de locuințe, cu o suprafață de aproximativ 570 de mii de metri pătrați, în creștere cu 11% față de 2016.