Experți: Programele Guvernului privind „Prima Casă” sunt proiecte riscante și discriminatorii

  • 21 Mai 2018 16:18
Experți: Programele Guvernului privind „Prima Casă” sunt proiecte riscante și discriminatorii

Programul „Prima casă” și noul proiect de regulament denumit ”Prima casă 2” sunt proiecte electorale riscante, care în perspectivă ar putea crea probleme financiare atât beneficiarilor, cât și economiei statului, arată o analiză Transparency Internațional Moldova.

Experții susțin că oferirea compensațiilor beneficiarilor de credite în programul „Prima casă” amplifică riscurile de corupție în serviciul public, împiedică funcționarea sistemului avertizorilor de integritate, angajații – beneficiari ai programului, fiind impuși să manifeste loialitate față de conducători.

De asemenea, proiectul este unul discriminatoriu și ar putea crea premise pentru scindarea populației în două tabere: prima – persoanele care vor plăti pentru propriul imobil și, prin impozite, pentru imobilul beneficiarului acestui program și a doua – beneficiarii de compensații care nu vor achita impozitele pe aceste sume, dar se vor bucura de aceeași calitate a serviciilor de stat, inclusiv medicale, sociale, educaționale, etc.

Astfel, sunt create condiții discriminatorii față de angajații din alte sectoare decât cel bugetar, dar și față de bugetarii care au luat credite ipotecare anterior, fără să beneficieze de compensații, mai arată analiza Transparency Internațional Moldova.

Potrivit acesteia, programul ”Prima casă” ar putea periclita serios regulile de creditare din sectorul bancar, deteriorând mecanismul de liberă concurență în piață imobiliară și crea eventuale probleme în funcționarea instituțiilor bancare, cum ar fi sistarea propriilor programe de creditare bancară și ipotecară.

Totodată, dacă Guvernul se va confrunta cu probleme de ordin financiar, programul având o durată de 25 de ani, și nu va dispune de suficiente mijloace pentru a achita 50% din creditul ipotecar al beneficiarilor, va trebui să se împrumute pe piața internă sau din credite externe, se mai arată în cercetare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău