Experți | Procurarea energiei de la Cuciurgan, o formă de susținere a regimului de la Tiraspol. Se va ieftini electricitatea?

  • 06 Iunie 2017 13:53
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova procură de luni, 5 iunie, energie electrică și de la centrala de la Cuciurgan, după ce acum două luni a fost refuzată încheierea unui contract în favoarea celui cu o companie din Ucraina. Experții denunță lipsa de transparență a procesului de negocieri, dar susțin că în urma semnării noului contract ar trebui micșorate tarifele la energia electrică pentru consumatori. 

Centrala de la Cuciurgan a prezentat o nouă ofertă la un preț mai avantajos față de oferta inițială, respectiv cu cca 10 la sută mai mic decât prețul achitat în prezent, a anunțat în această dimineață compania Energocom. Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018. Republica Moldova va procura 30% din necesarul de energie  din Ucraina și 70 la sută de la Centrala de la Cuciurgan.

Este o decizie neașteptată, dar Republica Moldova a obținut avantajul unui preț mai bun, după ce în această primăvară Centrala de la Cuciurgan cerea un preț semnificativ mai mare, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Roman Circă. Pe de altă parte, procurarea energiei electrice de la Cuciurgan este o formă de susținere financiară a regimului separatist de la Tiraspol, întrucât această companie este unul din principalii contribuabili la bugetul regiunii, a adăugat Roman Chircă.

„Sunt mai multe avantaje pin obținerea unui preț mai ieftin, cu o ușoară diversificare, dar oricum principala problemă strategică de asigurare a diversității energetice nu poate fi rezolvată până când nu este finalizată linia de tensiune înaltă cu România. Cred că este o soluție intermediară care avantajează Chișinăul economic, dar pune în față probleme geopolitice”, a subliniat expertul. 

În același timp, un al expert în energetică, Ion Muntean, critică autoritățile pentru lipsa de transparență la organizarea acestor negocieri. El consideră că noul contract a fost semnat din cauză că întreprinderea ucraineană nu-și putea onora angajamentele, dar și din cauza unor interese ale unor intermediari.

„Presupun că este din cauza că compania din Ucraina nu are capacitatea să facă față acestor furnizări, sau, nu exclud că la mijlocul să fie ceva construit artificial și să revină la vechiul contract cu Centrala de la Cuciurgan. Convine celor care au beneficiat anterior de schemele de tranzit a energiei electrice”, a precizat Ion Muntean.

Experții consideră că datorită prețului mai mic de livrare a energiei, ar putea fi micșorate și tarifele pentru consumatori cu 6-7 la sută.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău