Experți. Procesul de privatizare a întreprinderilor cu capital de stat trebuie amplificat, deoarece continuă să genereze pierderi
-
19 Iulie 2022 14:33
Procesul de privatizare a întreprinderilor cu capital de stat trebuie amplificat, deoarece acestea continuă să genereze pierderi, susțin experții. Totodată, potrivit acestora, scopul statului nu este să facă afaceri ci să presteze servicii.
Potrivit studiului „Riscurile de corupție în cadrul companiilor de stat din R. Moldova”, elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în perioada anilor 2013-2020 pierderile cauzate de întreprinderile de stat s-au cifrat la peste 4 miliarde de lei. Cu acești bani, s-ar fi putut construi circa 120 km de drum național la standarde europene, afirmă autorii studiului.
Directorul executiv al Centrului „Expert Grup”, Adrian Lupușor, spune că statul trebuie să amplifice procesul de deetatizare a întreprinderilor.
„Noi trebuie să scăpăm de acest fetișism legat de sacralitatea proprietății publice în sectorul întreprinderilor de stat și nu trebuie să ne temem să ne asumăm – nu doar ca guvern, dar și ca țară – această ambiție de a privatiza întreprinderile, pentru că scopul statului nu este să facă business, ci să presteze servicii.”, a spus Adrian Lupușor.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, recunoaște că, în multe cazuri, activele de stat nu sunt gestionate eficient.
„Statul deține active enorme și o bună parte din ele sunt valorificate prost sau chiar nevalorificate integral. Dar trebuie să ținem cont și de aspectele strategice. În același timp, trebuie să avem direcția principală – eficiența, guvernanța calitativă, profesională, modernă care să schimbe procesele din interior.”, a precizat Sergiu Gaibu.
Companiile de stat înregistrează ponderi în scădere în economia națională, potrivit autorului studiului Vitalie Rapcea:
„Societățile pe acțiuni cu capital de stat și întreprinderi municipale au un aport în PIB de 14,6% în 2020, iar companiile de stat, tot în 2020, angajau circa 10,5% din totalul salariaților din antreprenoriat.”, a menționat Vitalie Rapcea.
Abordările investiționale sunt un alt indiciu al ineficienței agenților economici de stat, remarcă economistul și expertul Andrei Crigan.
„Ponderea fondului de remunerare, în cifra de afaceri, la privat – combinat străin cu local, până la 10%, la stat – peste 80%. Acesta este un singur indicator al ineficienței.”, a declarat Andrei Crigan.
În Registrul Patrimoniului Public figurează circa 200 de întreprinderi de stat și 80 de societăți cu capital de stat mai mare de 30 la sută. Anul trecut, au fost scoase la privatizare 36 de bunuri publice de stat, fiind adjudecate cinci bunuri proprietate de stat în valoare totală de circa 57 de milioane de lei.