Experți | „Prin noua campanie de dezinformare, Kremlinul își propune să prejudicieze dialogul dintre Republica Moldova și Ucraina, în mod special la nivelul atitudinii generale a societății”

  • 19 Ianuarie 13:33
Experți | „Prin noua campanie de dezinformare, Kremlinul își propune să prejudicieze dialogul dintre Republica Moldova și Ucraina, în mod special la nivelul atitudinii generale a societății”

Prin această nouă campanie de dezinformare, Kremlinul își propune să prejudicieze dialogul dintre Republica Moldova și Ucraina, la nivel oficial, dar în mod special la nivelul atitudinii generale a societății. Totodată Moscova își intensifică războiul hibrid în contextul în care în R. Moldova vom avea un an electoral, cred analiștii de la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Federația Rusă își intensifică atacurile hibride în adresa Republicii Moldova pe fundalul deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană, dar și a alegerilor prezidențiale și parlamentare de anul acesta și de anul viitor, consideră analistul politic Nicolae Negru.

”Era de presupus că relațiile bune între Chișinău și Kiev deranjează Moscova, care este deranjată și de relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Rusia caută să submineze începerea procesului de negociere, nu în ultimul rând e vorba de relația Guvernării cu cetățenii Republicii Moldova. Și anul 2024, dar și 2025 sunt ani electorali. Desigur sarcina Moscovei este să compromită această guvernare în ochii cetățenilor Republicii Moldova, în așa fel, încât nici Maia Sandu să nu fie realeasă și, nici PAS-ul să nu obțină majoritatea la alegerile parlamentare”, a spus Nicolae Negru.

Acțiunile de dezinformare și tentativele ruse de destabilizare se vor intensifica în R. Moldova, consideră și  analistul Ion Tărbârță, făcând referire la alegerile care urmează în toamnă și la referendumul privind vectorul european de dezvoltare al Rep. Moldova. El nu exclude că noua campanie de dezinformarea a Moscovei despre care avertizează Serviciul de Informații și Securitate ar putea avea legătură și cu ceea ce se întâmple cu regiunea transnistreană.

„Eu nu exclud ca să aibă o anumită legătură, cu ceea ce se întâmplă în legătură cu segmentul transnistrean. Vedem foarte clar că, în 2024 problematica transnistreană sau rezolvarea ei merge spre altă etapă, vedem cum Chișinăul încearcă să-și schimbe o parte din legislația sa și să aducă în această regiune în câmpul legal al Republicii Moldova, ne referim la aspectele economice și vamale.  Nu este exclus că să avem în continuare, în contextul negocierii aderării, să mai avem și alte decizii ca această regiune separatistă să fie adusă în câmpul legal al Republicii Moldova”, a spus Ion Tăbârță.

Amintim că la începutul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, cânt sute de mii de cetățeni ucraineni au fugit din calea războiului în R. Moldova, a fost instrumentată o campanie anti-refugiați.

Într-o  evaluare recentă, Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite avertizează că Rusia continuă să semene instabilitate politică în Rep. Moldova și ar putea încerca să exploateze operațiuni sub steag fals în regiunea separatistă transnistreană pentru a pretinde că intervine în apărarea vorbitorilor de limbă rusă.

Rusia a intervenit militar în numele regiunii separatiste folosind justificări similare în 1992.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău