Experți | Primarul Capitalei trebuie să prioritizeze acțiunile pe care urmează să le realizeze în funcție de necesitățile locuitorilor municipiului Chișinău

  • 26 Noiembrie 2019 12:43
Experți | Primarul Capitalei trebuie să prioritizeze acțiunile pe care urmează să le realizeze în funcție de necesitățile locuitorilor municipiului Chișinău

Primarul Capitalei trebuie să prioritizeze acțiunile pe care urmează să le realizeze în funcție de necesitățile locuitorilor municipiului Chișinău. De această părere sunt unii experți și foști primari care critică ultimele inițiative lansate de Ion Ceban, cum ar fi mutarea sediului Primăriei sau construcția unui stadion pentru fotbalul pe plajă. Deși vrea să pară inovativ, edilul nu trebuie să uite de programul său electoral și de promisiunile date cetățenilor, susțin experții.

Expertul economic, Viorel Chivriga, susține că municipiul Chișinău și locuitorii acestuia se confruntă în prezent cu o serie de probleme care trebuie soluționate de urgență. În acest context, el amintește despre curățenia din oraș, mirosul infect generat de Stația de Epurare, dar și îmbunătățirea condițiilor din instituțiile de învățământ.

Trebuie prioritizate acțiunile pe care ar urma să le realizeze Primăria. Sunt măsuri destul de importante pentru calitatea vieții și aici este vorba despre funcționarea unor întreprinderi municipale „Autosalubritate” și „Apă-Canal”. O dimensiune destul de importantă este comunitatea de afaceri. Nimeni nu discută cu acești oameni. Ei sunt cei care generează venituri pentru Chișinău, ei sunt cei care pot să vină cu un suport extraordinar pentru dezvoltarea orașului. Este generația tânără care trebuie să aibă niște condiții decente pentru studii. Sunt o serie de priorități care trebuie să stea în față, iar apoi celelalte, stadioane de plajă și așa mai departe”, a precizat Viorel Chivriga,

Expertul în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Rusu, susține că primarul, în primul rând, trebuie să realizeze acțiunile promise alegătorilor în campania electorală. 

„Trebuie să acționeze după principiul bunei credințe. Se are în vedere ceea ce a promis în campania electorală sau programul său electoral, trebuie să fie realizat în practică. Adică, ca să vedem ce acțiuni urmează să exercite primarul trebuie să vedem programul său electoral, să vedem ce a promis alegătorului și acestea devin niște acțiuni prioritare. Celelalte – după. Dacă le-a realizat pe acestea poate să realizeze ceva în plus”, a spus Viorel Rusu.    

Fost primar al satului Capaclia, raionul Cantemir, Alexei Busuioc, amintește că rolul principal în conducerea orașului este Consiliul Municipal Chișinău și nu primarul.

Actorul principal în conducerea orașului, de fapt, nu este atât, edilul Capitalei, care este autoritate executivă, ci Consiliul Municipal. Ideea de a face stadion acolo sau dincolo, sau să facă metrou, asta ține, în exclusivitate, de CMC, dacă va fi sau nu de acord. Tu poți veni cu ideea, dar ea ar putea să nu fie acceptată în Consiliul Municipal”, a menționat Alexei Rusu.

El a criticat și ultimele inițiative lansate de către primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, printre care construcția unui stadion pentru fotbal de plajă, dar și mutarea sediului Primăriei într-un spațiu deschis. 

Mutarea sediului, mi-ar părea un pic deșănțat lucrul acesta pentru că sediul actual a fost aici de când este orașul Chișinău. Sunt de acord că actualul sediu necesită reparație. Asta e altceva. Vrea să pară că vine cu o idee inovatoare, dar asta este cum ar fi să te împuști singur în picior. Deci, chiar nu are nicio relevanță schimbarea sediului”, a mai spus Busuioc.

Ion Ceban a fost ales primar al municipiului Chișinău pe 3 noiembrie, devansându-l pe contracandidatul său, liderul PPDA, Andrei Năstase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău