Experți | Politizarea presei și presiunile din partea puterii sunt fenomene răspândite în spațiul estic

  • 09 Martie 2017 15:40
0%
00:00:00
00:00:00

Politizarea presei și acapararea instituțiilor media de către cei aflați la putere sunt tendințele ce pot fi observate în majoritatea țărilor din cadrul Parteneriatului Estic.

 De asemenea, spațiile mediatice ale acestor state se confruntă cu o intensă propagandă rusească, după cum au remarcat mai mulți experți în cadrul unei conferințe internaționale desfășurată la Chișinău. 

Propaganda pro-rusă în unele țări ale Parteneriatului Estic se face nu atât prin intermediul presei rusești, dar mai ales, prin mass-media locală. Acest lucru poate fi observat în Ucraina, de exemplu, după cum a remarcat expertul ucrainean Roman Shutov.

”Nu media rusească face propagandă în Ucraina, ci presa ucraineană. Vorbeam cu niște colegii din Uniunea Europeană și Statele Unite și le spuneam că nu de Sputnik sau de Russia Today trebuie să se îngrijoreze, dar de ceea ce promovează presa locală”, a spus Roman Shutov.

În Georgia, presa locală afiliată unor interese rusești propagă stereotipuri și știri false despre Uniunea Europeană și NATO, a subliniat experta georgiană Nino Danelia.

”Mesajele pro-rusești din presa georgiană nu laudă situația din Rusia, dar sunt îndreptate în mare parte împotriva Occidentului. De exemplu, se afirmă că prin promovarea drepturilor omului, Uniunea Europeană este o amenințare asupra patriarhiei din Georgia. Este vorba despre mass-media naționalistă care propagă idei anti-occidentale, precum faptul că Georgia va fi forțată să adopte legi care vor permite incestul sau căsătoriile gay, fiind de fapt parte a propagandei pro-ruse” a declarat Nino Danelia.

Politizarea presei și presiunile din partea puterii sunt, de asemenea, fenomene răspândite în spațiul estic, iar amploarea lor variază de la o țară la alta. În Azerbaijan, jurnaliștii sunt arestați pentru activitatea lor antiguvernamentală, a subliniat expertul azer Arif Aliev.

”În ultima perioadă au fost arestați încă 2 jurnaliști, astfel că în prezent, în Azerbaijan sunt 13 jurnaliști întemnițați, fiind un număr record, conform datelor organismelor internaționale”, a spus Arif Aliev.

Boris Navasardian din Armenia afirmă că o mare influență în presa locală o au oligarhii interesați să ajungă sau să se mențină la putere.

”La noi pe data de 2 aprilie vor avea loc alegeri parlamentare, iar în acest context observăm că oligarhii devin tot mai ”generoși” cu presa, având un scop politic bine determinat. Când acesta lipsește, presa alimentată din aceste resurse dispare în câteva luni”, a declarat Boris Navasardian.

Și în Republica Moldova presa se confruntă cu o politizare intensă, a menționat expertul Victor Gotișan. O altă problemă o constituie propaganda internă și manipularea, fapt ce s-a soldat cu declinul jurnalismului în ultimii câțiva ani, după cum a remarcat expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău