Experți | Podgoriile din R. Moldova sunt afectate de bolile fitoplasmice „Îngălbenirea aurie” și „Lemnul negru”

  • 27 Decembrie 2018 14:40
Experți | Podgoriile din R. Moldova sunt afectate de bolile fitoplasmice „Îngălbenirea aurie” și „Lemnul negru”

Podgoriile din Republica Moldova sunt afectate de bolile fitoplasmice „Îngălbenirea aurie” (Flavescence doree) și „Lemnul negru” (Bois noir), iar în funcție de soiul de struguri, procentul de infectare variază între 6,5% și 100%. Sunt concluziile prezentate de experții în domeniu în cadrul Conferinței științifico-practice naționale cu tema „Maladiile fitoplasmice în plantațiile viticole din RM – depistare, profilaxie și combatere”, organizate de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), conform unui comunicat al Instituției.

Potrivit sursei citate, evenimentul a reunit aproximativ 75 de participanți, inclusiv vinificatori, viticultori și cercetători, care au împărtășit practici de combatere a bolilor fitoplasmice aplicate la nivel european.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Unul dintre obiectivele de bază ale Oficiului Național al Viei și Vinului este menținerea calității Vinului Moldovei în tot lanțul de producere, de la butucul de viță de vie până la sticlă. De aceea, ONVV, împreună cu experții locali și străini, organizează sesiuni de instruire pentru reprezentanții industriei vitivinicole pentru a le furniza informații care să-i ajute să creeze un produs de calitate. Mai mult, astfel de evenimente sunt benefice și pentru că le oferă participanților posibilitatea de a afla aspectele legale, bunele practici aplicate în marile regiuni vitivinicole mondiale și, totodată, de a stabili legături cu experții specializați în domeniu.”

Vladimir Corobca, expert coordonator în viticultură, Direcția Asigurarea Calității și Conformității Produselor Vitivinicole, ONVV: „Începând cu anul 2000, tot mai multe plantații viticole sunt afectate de bolile fitoplasmice „Îngălbenirea aurie” (Flavescence doree) și „Lemnul negru” (Bois noir), ceea ce a avut un impact negativ asupra productivității butucilor care, în anumite perioade de timp, s-a redus cu până la 80%. La nivel mondial, „Îngălbenirea aurie” (Flavescence doree) este o boală extrem de periculoasă, de accea, în marile regiuni vitivinicole ale lumii aceasta este anunțată ca organism de carantină, iar în cazul în care peste 20-25% de butuci sunt afectați, parcela viticolă respectivă este defrișată. Pentru combaterea acestor maladii, dar și pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a sectorului vitivinicol a țării, în perioada 2017-2020, ONVV va implementa proiectul “FlaveDor” – “Bolile fitoplasmice în plantațiile viticole din RM – situația, profilaxia și combaterea”.”

În prezent, legislația RM privind profilaxia și combaterea maladiilor fitoplasmice „Îngălbenirea aurie” (Flavescence doree) și „Lemnul negru” (Bois noir) nu este armonizată cu cea a Uniunii Europene, ultima stabilind mecanisme și strategii clare în acest sens. Mai mult, autoritățile locale dispun de un laborator acreditat, dar care deocamdată nu poate depista și diferenția aceste maladii.

 Emanuele Mazzoni, expert italian: „În Italia, cele mai frecvente maladii fitoplasmice, care afectează podgoriile sunt „Îngălbenirea aurie” și „Lemnul negru”. Între anii 1999-2000, producția de struguri s-a redus foarte mult, iar viticultorii nu erau suficient de informați pentru a combate aceste boli. Deși au fost elaborate strategii pentru a preveni răspândirea lor și au fost făcute mai multe experimente, acestea nu au avut rezultatele scontate. Astăzi, în Italia funcționează o lege privind profilaxia și combaterea „Îngălbenirii aurii”, care presupune și implicarea serviciilor fitosanitare subordonate guvernului. Astfel, experții sunt obligați să inspecteze pepinierele, iar în cazul depistării bolii, acea unitate de producție primește interdicția de vânzare a materialului săditor pentru următorii doi ani. Mai mult, specialiștii regionali stabilesc și o strategie pentru a lupta împotriva acestei maladii. În Italia, ca și în toate țările vitivinicole din UE, „Îngălbenirea aurie” și vectorul acesteia sunt anunțate ca organisme de carantină. Iar în prezent sunt purtate discuții pentru ca și „Lemnul negru” să fie inclus în lista organismelor de carantină.”

Astfel, pe parcursul a doi ani de implementare a proiectului „FlaveDor” – „Bolile fitoplasmice în plantațiile viticole din RM – situația, profilaxia și combaterea”, ONVV a achiziționat echipamente și consumabile pentru Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare în sumă de aproximativ 218 mii lei, care vor asigura funcționalitatea laboratorului de profil și instruirea unui angajat în Italia. Totodată, în scopul determinării situației reale, au fost evaluate vizual aproximativ 876 ha plantații viticole, inclusiv plantații altoi și portaltoi, ceea ce a scos la iveală că  butucii de viță de vie, cu vârsta cuprinsă între 1-4 ani, sunt infectați într-un procentaj ce variază de la 30 la 94,6%. 

De asemenea, au fost testate, prin metoda PCR, cca 320 de probe vegetale viticole, inclusiv 30 probe –  la un laborator din Franța. Rezultatele testării de laborator au arătat că în țara noastră cea mai frecventă maladie fitoplasmică este „Lemnul negru”, iar probele de laborator nu au determinat țara de proveniență a acesteia. Concluzia generală este că maladiile fitoplasmice se răspândesc prin intermediul materialului săditor infectat, dar și mai mult – prin intermdiul cicadelor, vectori ai maladiilor fitoplasmice, care trasmit aceste maladii de la plantele bolnave la cele sănătoase. Participanții la conferință au solicitat includerea în lista organismelor de carantină a: vectorului „Îngălbenirei aurii”, a vectorului„Lemnul negru”, precum și a Drozophila suzuki – insectei care în majoritatea țărilor vitivinicole are un impact negativ, asemănător cu cel al Philloxera vitis.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău