Experți | Restituirea către „Moldovagaz” a TVA în sumă de 22 milioane de dolari ar afecta dublu bugetul public național

  • 18 Ianuarie 2022 13:56
Experți | Restituirea către „Moldovagaz” a TVA în sumă de 22 milioane de dolari ar afecta dublu bugetul public național

Președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a avansat, astăzi, o serie de propuneri în vederea depășirii situației critice privind plata în avans, către „Gazprom”, pentru gazele consumate în luna ianuarie. Ar fi vorba despre 60 de milioane de dolari, dintre care „Moldovagaz” are acumulate doar 28 de milioane. Printre propuneri se numără restituirea către „Moldovagaz” a TVA în sumă de 22 de milioane de dolari. Experții consideră că măsura respectivă ar afecta dublu bugetul public național și ar rezolva situația doar pe termen scurt, în situația în care devierile financiare ale „Moldovagaz” ar fi de circa 112 milioane de dolari, transmite Radio Chișinău.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, consideră că pentru a depăși rapid criza cu plățile față de „Gazprom”, Guvernul ar trebui să majoreze compensațiile pentru consumatorii finali, în care să fie incluse diferențele tarifare și prețurile de achiziție. Totodată, în perioada imediată, Consiliul de Administrație al „Moldovagaz” urmează să se adreseze „Gazprom” cu solicitarea de a decala termenul de achitare a plăților în avans. Pentru evitarea creșterii devierilor tarifare, Vadim Ceban propune restituirea TVA în sumă de 22 de milioane de dolari, precum și o eventuală creditare a consumatorilor industriali din surse externe pentru ca aceștia să-și poată onora plățile curente.

Expertul în energetică, Ion Muntean, spune că restituirea TVA ar împovăra dublu bugetul țării.

„Referitor la întoarcerea TVA către „Moldovagaz” este o propunere care cumva ar veni dublu să afecteze bugetul public național. Se contrapune cu propunerea de a majora compensațiile acordate consumatorilor (...) Sunt, la moment, devieri financiare destul de mari, după calculele pe care le-am făcut ar ajunge la peste 112 milioane USD, la finele lunii ianuarie. Este o deviere extrem de mare, care pune presiune enormă și asupra tarifului. De aceea, propunerea cu TVA ar veni să diminueze această deviere, însă pe termen scurt.”

Experții spun că în cazul în care „Moldovagaz” nu va reuși să acceseze un credit comercial, soluția optimă este să se obțină de la „Gazprom” amânarea termenului de plată. Totuși, Guvernul trebuie să fie pregătit pentru declararea stării de urgență în sectorul energetic și să vină cu alte soluții, spune Ion Muntean.

„Cred că Guvernul trebuie să fie pregătit pentru declararea stării de urgență în sectorul energetic și să pregătească o soluție similară celei din noiembrie 2021. Adică prin intermediul „Energocom” să achite o anumită sumă de bani care nu se ajunge pentru diferența de plată către „Gazprom”.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat, recent, că poartă discuții cu șefii de la „Gazprom” pe tema extinderii termenului de achitare a plăților în avans. Premierul Natalia Gavriliță s-a arătat încrezătoare că se va găsi o soluție și nu se va ajunge la stoparea livrărilor gazelor.

Amintim că, la finele lunii noiembrie 2021, Rep. Moldova s-a confruntat cu o situație similară. Atunci, „Gazprom” i-a cerut Chișinăului, într-o manieră ultimativă, să achite 75 de milioane de dolari în termen de 48 de ore, amenințând cu sistarea livrărilor.

 Autoritățile de la Chișinău au calificat atunci acest gest ca unul „neprietenesc”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
7
Sat
4
Sun
2
Mon
2
Tue
5
Arhivă Radio Chișinău