EXPERȚI | Pe agenda discuțiilor pe care urmează să le aibă ministrul de Externe la Moscova se vor regăsi dosarul transnistrean, situația energetică, precum și cea a reprezentanței diplomatice în Rusia

  • 16 Noiembrie 2021 14:24
EXPERȚI | Pe agenda discuțiilor pe care urmează să le aibă ministrul de Externe la Moscova se vor regăsi dosarul transnistrean, situația energetică, precum și cea a reprezentanței diplomatice în Rusia

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, are planificată pentru azi și mâine o vizită în Federația Rusă. Acesta ar urma să se întâlnească cu omologul său de la Moscova, Serghei Lavrov, la cererea părții ruse. Vizita are loc într-un moment în care relația Chișinău-Moscova traversează o perioadă complicată, estimează analiștii, iar pe agenda discuțiilor urmează să se regăsească dosarul transnistrean, situația energetică, precum și cea a reprezentanței diplomatice la Moscova. Cu detalii, Cristina Popușoi.

În cadrul vizitei la Moscova, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu ar urma să discute cu omologul său rus, Serghei Lavrov, subiecte ce vizează întregul spectru al relațiilor bilaterale, inclusiv cel privind reglementarea transnistreană. Programul vizitei include întrevederi și cu alți oficiali ruși din Duma de Stat și Consiliul Federației, reprezentanții diasporei moldovenești și societății civile.

Deocamdată nu au fost oferite prea multe detalii de către Ministerul de Externe de la Chișinău, însă vizita ar avea loc la inițiativa părții ruse.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, analistul Anatol Țăranu subliniază că relațiile cu Rusia sunt cele mai problematice pe de agenda externă a Chișinăului și există multe subiecte care necesită dezbateri.

„Aici se evidențiază problema transnistreană, relația noastră cu Uniunea Europeană, care este privită cu suspiciune de către Federația Rusă, relația moldo-ucraineană, care iarăși trezește mari suspiciuni la Moscova și luând în considerare starea de conflict dintre Ucraina și Rusia, poziția Republicii Moldova pentru ruși prezintă un moment de iritare aparte. Cred că ar putea să se discute inclusiv și chestiunea numirii noului ambasador al Republicii Moldova la Moscova. Cred că ministrul Nicu Popescu va discuta cu omologul său rus, Serghei Lavrov agrearea unei candidaturi la funcția de Ambasador, pe care nimeni nu o cunoaște, dar pe care Ministerul de Externe o are în vedere. Desigur, dosarul energetic este unul de rezonanță și anumite aspecte ale acestui dosar ar putea fi discutate în cadrul întrevederi celor doi miniștri”, a declarat Anatol Țăranu. 

Analistul mai crede că Moscova i-ar putea cere lucruri deja ”obișnuite” Republicii Moldova - datoria la gaze naturale și să fie de acord cu retragerea militarilor săi din regiunea transnistreană doar după soluționarea politică a conflictului.

Și comentatorul politic Veaceslav Berbeca susține că problema conflictului transnistrean va fi subiectul principal al discuției, fără a fi neglijate aspectele sociale și comerciale.

„Nu exclud că se vor discuta și problemele comerciale ale ambelor state, chiar dacă Rusia a impus restricții(...) Nu sunt excluse și subiectele sociale, pentru că avem mulți cetățeni care au lucrat și activează în Federația Rusă, dar cred că cel mai mult se va discuta despre diferendul transnistrean. Dacă vorbim despre conflictul transnistrean, pe anumite segmente, am putea obține niște rezultate, precum scoaterea munițiilor de la depozitele de la Cobasna. În rest, e mai complicat, mai ales în ceea ce ține de retragerea militarilor”, a menționat Veaceslav Berbeca.

Aceasta ar urma să fie prima vizită a ministrului de Externe Nicu Popescu la Moscova în actualul său mandat. Până acum, la Moscova pentru a discuta criza livrării gazelor naturale au fost viceprim-miniștrii Andrei Spînu și Vladislav Kulminski.

Este de menționat și faptul că în prezent Republica Moldova nu are un ambasador numit la Moscova, după ce fostul diplomat Vladimir Golovatiuc a fost rechemat din funcție în urma unui scandal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău