Experți | Participarea președintei Maia Sandu la Forumul de la Davos înseamnă că vocea R. Moldova va fi auzită de comunitatea internațională

  • 17 Ianuarie 2023 14:19
Experți | Participarea președintei Maia Sandu la Forumul de la Davos înseamnă că vocea R. Moldova va fi auzită de comunitatea internațională

Participarea președintei Maia Sandu la Forumul de la Davos înseamnă că vocea Rep. Moldova va fi auzită de comunitatea internațională. Este încă un pas în afirmarea imaginii Rep. Moldova pe plan extern în condițiile războiului de agresiune din vecinătate și încercării Federației Ruse de a schimba nu doar harta Europei dar și întregul sistemul internațional, sunt de părere analiștii politici de la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos reprezintă o platformă în care președinta Maia Sandu, prin participarea sa, va putea pune în discuție principalele probleme ale Rep. Moldova, în special crizele generate de războiul de agresiune al Federației Ruse asupra statului vecin în Ucraina, susține analistul Anatol Țăranu.

„Noi avem ce spune comunității internaționale, din simplu motiv că suntem la hotarul acestui conflict care pune sub pericol toată stabilitatea internațională. În aceste condiții cred că Maia Sandu va aduce la cunoștința opiniei publice internaționale care este poziția Rep. Moldova. Că suntem categoric de partea victimei agresorului rus, că noi condamnăm acest război, și Rep. Moldova cu modestele sale posibilități pune umărul la ajutorarea Ucrainei care se confruntă cu agresiunea rusească”, a spus Țăranu.

Una dintre principalele teme de discuție din cele șase anunțate pentru ediția din acest an a forumului este războiul din Ucraina.

Rolul participării Rep. Moldova la această reuniune internațională este apreciat și de către analistul Veaceslav Berbeca.

„Sunt foarte multe probleme cu care se confruntă statele lumii acum, e vorba ce țin criza energetică, problemele ce țin de asigurarea cu hrană, problemele ce țin de incluziune, nu în ultimul rând războiul din Ucraina. Federația Rusă încearcă să schimbe nu doar harta Europei, dar și sistemul internațional creat după cel De-al Doilea Război Mondial. Faptul că participă Maia Sandu este un lucru foarte important fiindcă va fi pusă în discuție și problemele cu care se confruntă Rep. Moldova,  inclusiv problemele de ordin economic, social și politic”, a menționat Berbeca.

Tema ediției cu numărul 53 a Forumului Economic Mondial este ''Cooperare într-o lume fragmentată''. Lumea se află astăzi într-un punct critic de inflexiune. Numărul mare de crize în curs necesită o acțiune colectivă curajoasă, susțin organizatorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău