Experți | Pandemia de COVID-19 creează incertitudini în privința modului în care se va desfășura campania electorală în R.Moldova
-
01 Octombrie 2020 12:56
Pandemia de COVID-19 creează incertitudini în privința modului în care se va desfășura campania electorală în Republica Moldova, în contextul în care aproape 70 la sută dintre localități sunt în stare de urgență în sănătate publică. Remarca le aparține experților de la Asociația Promo-Lex și a fost făcută în cel de-al treilea raport de observare a alegerilor prezidențiale. Ei atrag atenția și asupra numărului de secții de vot deschise în regiunea transnistreană
În contextul în care 68 la sută din localitățile din Republica Moldova sunt în stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, concurenții electorali vor fi nevoiți să verifice restricțiile existente în fiecare sat, comună sau oraș, înainte de a organiza evenimente electorale. Directorul de program la Promo-LEX, Pavel Postică.
”Comisia Electorală Centrală poate emite instrucțiuni sau recomandări pentru concurenții electorali în ceea ce privește desfășurarea principalelor tipuri de activități electorale, precum agitația electorală din ușă în ușă sau întâlnirile cu alegătorii”, afirmă expertul Promo-Lex.
De asemenea, monitorii au făcut referire la numărul secțiilor de vot, deschise în regiunea transnistreană. Potrivit Promo-LEX, au fost deschise cu 12 secții mai mult decât la scrutinul prezidențial din 2016, iar mecanismul prin care s-a decis mărirea numărului de secții de vot în regiunea separatistă nu este clar.
Observatorii semnalează și o altă problemă: refuzul unor localități de pe malul drept al Nistrului de a deschide secții de vot pentru cetățenii din regiunea transnistreană. Refuzul ar putea fi cauzat de intimidările ce apar din partea regimului separatist de la Tiraspol, opinează reprezentatul Promo-LEX, Pavel Postică.
„Credem că atât CEC, cât și administrațiile locale trebuie să poarte un dialog, să soluționeze aceste conflicte. APL nu au bugetat resurse financiare pentru organizarea acestor secții de votare. În unele cazuri, aceste administrații chiar nu au spații pe care să le pună la dispoziție. Există aspecte morale: blocarea localităților, intimidările la care sunt supuși locuitorii de administrația secesionistă. Există timp suficient pentru autorități să analizeze și propuneri alternative să învețe din experiențele altor state, când secțiile de votare erau deschise în corturi mari aerisite sau încălzite de care dispun cu siguranță cei de la ministerul apărării sau de la Ministerul de Interne”, potrivit lui Pavel Postică.
Deși campania electorală începe pe 2 octombrie, observatorii Promo-LEX au raportat deja mai multe cazuri de utilizare a resurselor administrative de către candidați, neraportarea unor cheltuieli, precum și discursuri instigatoare la ură.