Experți ONU cer o 'anchetă imediată' în privința acuzațiilor că Arabia Saudită ar fi piratat telefonul lui Bezos

  • 22 Ianuarie 2020 19:00
Experți ONU cer o 'anchetă imediată' în privința acuzațiilor că Arabia Saudită ar fi piratat telefonul lui Bezos

Doi experți ai ONU în drepturile omului au cerut miercuri 'o anchetă imediată' a Statelor Unite și altor părți interesate în legătură cu acuzațiile potrivit cărora prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a fost implicat în piratarea telefonului miliardarului american Jeff Bezos, fondatorul gigantului Amazon și proprietarul cotidianului Washington Post, transmit dpa și Reuters, preluat de Agerpres.

Agnes Callamard, raportor special al ONU în problema execuțiilor sumare și extrajudiciare, și David Kaye, raportor special al ONU pentru libertatea de exprimare, au declarat că informațiile pe care le-au primit sugerează 'posibila implicare' a lui Mohammed bin Salman în supravegherea lui Jeff Bezos, în scopul 'de a influența, dacă nu chiar a reduce la tăcere, relatările Washington Post despre Arabia Saudită'.

Acuzațiile 'pretind o investigare imediată de către SUA și alte autorități relevante', inclusiv o anchetă în ce privește 'eforturile' prințului saudit 'de a-i lua în vizor pe presupuși oponenți'.

Declarațiile celor doi experți intervin în urma relatării în presă despre posibila piratare a telefonului mobil al lui Bezos la mijlocul lui 2018, după ce aceasta a primit prin WhatsApp un fișier infectat de la un număr de telefon folosit de prințul moștenitor saudit.

Potrivit experților în securitate cibernetică angajați de Bezos, cel mai bogat om din lume, telefonul a început să 'scurgă' cantități masive de date la circa o lună după aceasta.

Ministrul de externe saudit, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a dezmințit miercuri acuzațiile. 'Cred că 'absurd' este exact cuvântul potrivit'. Ideea că prințul moștenitor l-ar pirata pe Jeff Bezos este absolut prostească', a afirmat el într-un interviu pentru Reuters la Davos, în Elveția.

Prezumtivul atac cibernetic ar fi avut loc cu câteva luni înaintea uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, un critic acerb al regimului saudit și editorialist al cotidianului Washington Post.

Pe de altă parte, șeful securității lui Bezos a afirmat anul trecut că guvernul saudit obținuse acces la telefonul miliardarului și a 'scurs' către tabloidul american National Enquirer mesaje schimbate de Bezos cu Lauren Sanchez, o fostă prezentatoare de televiziune, cu care acesta ar fi avut o relație extraconjugală.

Guvernul saudit a negat că ar fi avut vreo implicare în cele scrise de National Enquirer.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău