Experți | Odată cu obținerea statutului de țară candidat la aderare, nu mai există pretexte și justificări pentru amânarea rezolvării conflictului transnistrean
-
20 Iulie 2022 14:53
Statutul de țară-candidată pentru aderare la UE modifică și valențele dosarului transnistrean. Chișinăul vede cele două procese – integrarea europeană și reintegrarea țării – drept două priorități naționale”, a declarat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian la Bruxelles, în cadrul unei întrevederi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell. De asemenea, Chișinăul susține că formatul de negocieri 5+2 nu mai este funcțional. Experții sunt de părere că odată cu obținerea statutului de țară candidat la aderare nu mai există pretexte și justificări pentru amânarea rezolvării conflictului transnistrean, transmite Radio Chișinău.
Statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană implică noi angajamente și noi responsabilități din partea statului, de a asigura un proces de integrare europeană cu o finalitate clară, de a deveni țară membră UE, lucru care nu va fi posibil atât timp cât vom avea un conflict nerezolvat și armată rusă pe teritoriul Rep. Moldova, susține expertul în securitate Alexandru Flenchea.
”Dincolo de mai multă finanțare oferită, de bani oferiți prin intermediul fondurilor de pre-aderare, lucru care trebuie înțeles foarte bine de toți aici la Chișinău, e că Uniunea Europeană nu ne poate ajuta mai mult decât noi putem formula ca și cereri și ca propuneri. Uniunea Europeană nu ne poate dicta nouă soluții și nu ne poate dicta nouă modalități de soluționare a conflictului. Noi suntem cei care trebuie să elaborăm soluții, să propunem, să le punem pe masă, să discutăm, să convingem partenerii noștri că asta este calea cea corectă și atunci ne vor sprijini și ne vor ajuta”
În prezent formatul 5+2 este înghețat, nu doar din cauza războiului din Ucraina, dar și din cauza unor probleme structurale mai profunde, a declarat Oleg Serebrean în cadrul întrevederii cu reprezentantul special al Federației Ruse în procesul de negocieri Vitalii Treapițîn care s-a aflat zilele acestea la Chișinău și Tiraspol.
Acest format a servit până acum mai mult intereselor Tiraspolului, a atenționat expertul în securitate Ion Leahu:
”Când a fost convocat formatul și adoptat așa numitul Pachet Berlin Plus, atunci se juca în favoarea Transnistriei și a Moscovei. Evident că Chișinăul nu poate nici să spună acest lucru deschis, dar nici nu poate continua ca formatul să se convoace și să rezolve numai problemele de care este interesat Tiraspolul. Cred că fără presă, fără microfoane, domnul Serebrean i-a spus franc lui Treapițîn atât timp cât o să insistați să rezolvăm numai problemele cu care se confruntă Tiraspolul și nu o să ne apropiem de așa numitul coș trei de probleme politice referitoare la statutul Transnistriei și reintegrarea, noi nu o să acceptăm convocarea acestui format”
Referindu-se la reacția Guvernului de la Chișinău care s-a arătat nemulțumirea vizavi de declarațiile publice de la Moscova ce conțin mesaje amenințătoare în adresa Rep. Moldova, expertul Ion Leahu apreciază că guvernarea PAS a devenit mai suverană, populară și democratică, iar conducerea are curajul să spună lucrurilor pe nume, începând de la președinta Maia Sandu.