EXPERȚI | O eventuală diminuare a fluxului de gaze către UE, nu va periclita aprovizionarea Rep. Moldova cu gaze naturale rusești

  • 11 Mai 2022 13:04
EXPERȚI | O eventuală diminuare a fluxului de gaze către UE, nu va periclita aprovizionarea Rep. Moldova cu gaze naturale rusești

O eventuală diminuare cu o treime a tranzitului de gaze prin Ucraina, către țări din Uniunea Europeană, nu va periclita aprovizionarea Rep. Moldova cu gaze naturale rusești. De această părere sunt reprezentanții „Moldovagaz”, dar și experții intervievați de Radio Chișinău, în contextul în care Kievul a invocat situații de forță majoră la unele stații de pompare de pe teritoriul Ucrainei din cauza ocupației ruse.

Compania ucraineană „Naftogaz” a anunțat că ocupația rusă a făcut imposibilă operarea cu unele puncte de distribuție a gazelor, invocând incidente de „violență crescută”, fapt contestat de Gazprom.

În contextul anunțului „Naftogaz”-ului, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a precizat că „Gazprom” deocamdată nu a informat Chișinăul despre reducerea livrărilor de gaze.

Jurnalistul economic, Ion Preașcă  a menționat pentru Radio Chișinău că, deși la moment nu există riscuri pentru Republica Moldova, în condițiile războiului din Ucraina nimeni nu poate avea garanții în sensul aprovizionării cu gaze.

„Există riscuri, dar, pe moment, nu văd că ar fi periclitată aprovizionare cu gaze. Mai ales că și reprezentanții „Moldovagaz” au spus că acest incident nu ne afectează. (...) Dar riscul acesta se menține în continuare, fiindcă este război și luptele au loc în imediata apropiere a unor puncte de transport, stații de pompare și distribuție. În orice moment riscăm să rămânem fără gaze. 

Totuși, în eventualitatea unei sistări a livrării gazelor, experții susțin că rezervele de 25 de milioane de metri cubi, făcute de Republica Moldova în depozite din România ar asigura malul drept al Nistrului pentru circa o lună. Expertul în energetică, Mihai Lupu:

„Autoritățile au menționat că deja sunt făcute stocuri suficiente în țara vecină, am în vedere România pentru a preveni o eventuală criză pe piața gazelor în R. Moldova pe o lună.”

În această situație, așa cum observă Ion Preașcă, autoritățile vor trebui să cumpere electricitate din altă parte decât de la Centrala de la Cuciurgan, care funcționează cu gaz rusesc.

„Atunci însă vom avea probleme cu asigurarea cu energie electrică. Va trebui să găsim surse suplimentare, pentru că dacă rămânem fără gaz, în regiunea transnistreană nu se va produce energie electrică. Respectiv, va trebui să cumpărăm din altă parte.”

Precizăm că de la 1 mai, Rep. Moldova importă gaze de la „Gazprom” cu o treime mai puțin, în condițiile unei situații incerte legate de auditarea datoriilor istorice ale Moldovei la gaze. Monopolistul rus a confirmat, la începutul acestei luni, că va furniza în luna mai Republicii Moldova volumele de gaze naturale contractate. Este vorba de 32 de milioane de metri cubi pentru malul drept și 131 de milioane de metri cubi pentru malul stâng al Nistrului la un preț de 910 de dolari pentru o mie de metri cubi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău