EXPERȚI | Numărul reprezentanților Guvernului în teritoriu ar trebui să fie redus cu cel puțin 40%

  • 26 Septembrie 2017 13:04
0%
00:00:00
00:00:00

După reforma teritorial-administrativă din 2003, numărul funcționarilor din structurile teritoriale ale Guvernului s-a majorat cu circa zece mii, în timp ce populația țării a scăzut cu aproape un milion de oameni. Numărul reprezentanților Guvernului în teritoriu ar trebui să fie redus cu cel puțin 40%, iar fiecare zi de întârziere a reformei aduce pierderi bugetare de patru milioane de lei, relevă o analiză realizată de IDIS „Viitorul”. 

Reforma administrativ-teritorială din 2003, care ar fi trebuit să apropie guvernarea de cetățeni, nu a făcut altceva decât să umfle aparatul administrației publice centrale în regiunile țării și să ducă la mărirea numărului funcționarilor publici în structurile raionale. Numărul populației scade continuu, iar cel a funcționarilor crește nestingherit, potrivit experților. Astfel, la o reducere cu 40 la sută a numărului de locuitori real existenți în țară, cel a birocraților din teritoriu a crescut cu aproape 45%, spune autorul analizei, expertul Veaceslav Ioniță.

„Numărul de funcționari pe cap de locuitori s-a dublat. Dacă în 2003, la o mie de locuitori aveam 8 funcționari, acum avem 16 funcționari.  Noi avem zeci, sute de conducători apăruți peste noapte din 2003. Populația a scăzut, iar numărul funcționarilor Guvernului a crescut cu zece mii. Noi în prezent avem o risipă de bani publici, anual, de 1,4 miliarde de lei pentru aparatul birocratic umflat.”

Potrivit analizei, costurile suplimentare de menținere a acestui aparat umflat de funcționari din 2003 până în 2017 se ridică la 20 miliarde lei.

Reforma administrației publice a început cu reformarea Guvernului: ministerele au fost comasate, iar numărul acestora s-a redus de la 16 la 9. Totodată, a fost redus și personal, însă nu în mod mecanic, afirmă directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.

„Au fost examinate toate procesele la nivel de ministere, au fost analizate fișele fiecărui angajat, au fost excluse dublurile, au fost reorganizate punctele în așa mod încât să aducem maximă eficiență. La etapa actuală muncim pentru a aduce aceeași eficiență și în instituțiile subordonate: fie subordonate direct Guvernului, fie ministerelor. Este scopul nostru imediat următor.”

Experții sunt de părere că dacă Guvernul ar trebui să-și reducă cu cel puțin 40% funcționarii din teritoriu și să facă o reformă eficientă, cu optimizări, la fel de reale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,4 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău