Experți | Moscova coordonează cu Tiraspolul criza energetică în Rep. Moldova

  • 09 Noiembrie 2022 15:20
Experți | Moscova coordonează cu Tiraspolul criza energetică în Rep. Moldova

Moscova coordonează cu Tiraspol criza energetică în Rep. Moldova cu scopul de a destabiliza situația politică la Chișinău și de a prelua controlul guvernării, atenționează experții

Federația Rusă a redus nejustificat la jumătate volumul de gaze pe care ar fi trebuit să îl livreze conform obligațiilor contractuale Rep. Moldova, iar regimul de la Tiraspol acuză Chișinăul de crearea problemelor umanitare.

Vinovații de situația creată trebuie căutați la Moscova, nu la Chișinău, spune expertul în securitate Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control. În opinia expertului reducerea volumelor de gaze pentru Rep. Moldova din partea Gazprom ar avea drept scop susținerea protestelor destabilizatoare care au loc în prezent la Chișinău și instalarea unui regim suspus Moscovei.

”Care ar fi scopul real al Moscovei că a redus din volumul de gaze livrate Rep. Moldova știind foarte bine că neapărat vor avea de suferit cei din Transnistria?  Prin aceste acțiuni (cei de la Moscova n.r.) susțin mișcările de protest care au loc în Chișinău, orientate contra actualei guvernări și politicii pro-europene a Rep. Moldova. Speră, că la un moment dat populație se va revolta. De ce i-ar fi trebuit Moscovei să recurgă la asemenea acțiuni, dacă nu ar fi avut un scop politic mare? Acela de a pune mâna pe întreaga Rep. Moldova”, a spus Ion Leahu.

Ion Leahu este de părere că acțiunile Moscovei și cele ale așa numitelor autorități de la Tiraspol ar fi coordonate.

”Vitalii Ignatiev a demonstrat că el este un actor destul de convingător. Așa că sunt ferm convins că ei (Tiraspolul și Moscova n.r.) au coordonat toate aceste acțiuni, inclusiv și faptul că se vor adresa cu scrisori, cu plângeri, că vor cere ajutor… Totul se face, pe de o parte, în scopuri interne atât în regiunea transnistreană cât și în Federația Rusă: pentru influențarea adepților din dreapta Nistrului, iar pe de altă parte pentru a se justifica în fața opiniei internaționale”, a precizat Ion Leahu.

Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, a vorbit pentru un post de televiziune din Federația Rusă despre situația din regiune, acuzând Chișinăul că ia gazul destinat Transnistriei și că ar provoca astfel  ”probleme umanitare puternice”.

Pentru luna noiembrie, Gazprom livrează Rep. Moldova zilnic un volum cu aproape 50% mai mic față de cantitatea solicitată. Din volumul de 5,7 milioane metri cubi de gaze livrat zilnic, 2,3 milioane îi revin Tiraspolului.

Acum câteva zile, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat în cadrul unei emisiuni TV că volumul de gaze repartizat regiunii transnistrene ar fi „suficient pentru a evita o criză umanitară” pe malul stâng.

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrean admite că în prezent nu există un dialog cu Tiraspolul nici privind criza energetică, nici pe alte subiecte.

În cadrul unei dezbateri organizate de Agenția de presă IPN, el le-a amintit așa numitelor autorități din regiunea transnistreană că „suntem într-o barcă”, iar dialogul trebuie căutat cât mai repede în eventualitatea „unor situații și mai complexe”.

Amintim că Rep. Moldova traversează cea mai gravă criză energetică din istorie. Asta după ce la 1 octombrie Federația Rusă a redus nejustificat volumele de gaze livrate Rep. Moldova. Lipsa gazelor a constituit motivul pentru care nu s-a ajuns la semnarea unui contract cu centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, care asigura circa două treimi din necesarul de energie pentru malul drept.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău