EXPERȚI | Modul în care guvernarea de la Chișinău a instituit starea de urgență denotă lipsă de profesionalism și de pregătire pentru a combate efectele pandemiei

  • 18 Martie 2020 14:21
EXPERȚI | Modul în care guvernarea de la Chișinău a instituit starea de urgență denotă lipsă de profesionalism și de pregătire pentru a combate efectele pandemiei

Modul în care guvernarea de la Chișinău a instituit ieri starea de urgență, pe un termen de 60 de zile, denotă lipsă de profesionalism și de pregătire pentru a combate efectele pandemiei care afectează Republica Moldova, subliniază experții. Ei își exprimă îngrijorarea față de eventuale abuzuri pe care ar putea să le comită autoritățile, mai ales în contextul apropiatelor alegeri prezidențiale. 

Modul în care s-a prezentat ieri Guvernul în Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență denotă lipsă de profesionalism, dar și faptul că nu este pregătit să facă față provocărilor care îi stau în față, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în securitate, Viorel Cibotaru. În acest context, el a arătat că guvernarea nu a prezentat niciun plan care ar permite atenuarea impactului pandemiei, măsuri care să diminueze consecințele negative asupra economiei și asupra oamenilor. Din această cauză încrederea populației este mică, iar incompetența ar putea duce la abuzuri.

„Nimeni nu a auzit niciun răspuns calificat din partea vreunui reprezentant al guvernării și asta deranjează enorm. De aici și frica de abuzuri pentru că atunci când nu ai un plan, nu știi ce să faci, atunci procedezi ca întotdeauna - furi, sau ascunzi incompetența prin abuzarea legislației. De aici vine grija fiecărui cetățean, care nu se simte protejat”, afirmă Viorel Cibotaru.

În același timp, analistul politic Nicolae Negru este de părere că și termenul de 60 de zile este prea mare, în condițiile în care, în alte state, acesta este doar de 30 de zile. Acest exces trezește semne de întrebare, la fel ca împuternicirile sporite pentru unele instituții ale statului, oferite prin modificarea legii, fără a se preciza care vor fi acestea. În acest context, Nicolae Negru îndeamnă societatea și politicienii să fie atenți la eventualele derapaje.

„Eu cred că toată societatea trebuie să fie atentă, la fel ca opoziția și mass-media, la orice derapaje și la orice intenție de a folosi această situație critică în anumite scopuri și interese persoanele și electorale. Mă refer în acest caz la Igor Dodon care pentru a obține al doilea mandat, pare să fie capabil la orice”, consideră analistul.

Amintim că ieri Parlamentul a instituit regim de urgență până la 15 mai, în cadrul unei ședințe speciale a Parlamentului, dar opoziția a criticat modul și perioada prea mare a regimului special.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău