Experți | Modificarea legislației pentru aplicarea mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite prin acte de corupție ar putea închide toate portițele pentru cei care încearcă să ocolească legea

  • 02 Februarie 2022 13:42
Experți | Modificarea legislației pentru aplicarea mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite prin acte de corupție ar putea închide toate portițele pentru cei care încearcă să ocolească legea

Inițiativa legislativă a președintei Maia Sandu care propune modificarea legislației pentru aplicarea mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite prin acte de corupție este una așteptată și ar putea închide toate portițele pentru cei care încearcă să ocolească legea. De această părere sunt experții și jurnaliștii de investigație cu care a discutat Radio Chișinău. Totuși, spun aceștia, esențial este ca reprezentanții sistemului de drept să aibă determinarea să aplice prevederile legii.

Instituția prezidențială a anunțat că a transmis în Parlament proiectul președintei Maia Sandu. Propunerile făcute de șefa statului urmăresc eliminarea mai multor lacune din legislație, în special fiind vorba de cele ce permit transferul averilor dobândite ilicit unor persoane terțe. Potrivit notei explicative a proiectului, unele prevederi ale cadrului legal existent sunt, pur și simplu, „absurde”.

Surse din Parlament au confirmat pentru Radio Chișinău că proiectul de la Președinție a fost deja înregistrat și, în timpul ce urmează, va fi inițiată procedura legislativă, adică va fi dezbătut în comisii și, ulterior, în plen.

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, spune că noile prevederi ar putea deveni un instrument real în combaterea și prevenirea corupției.

„Legislația și acum permite acest lucru, doar că probabil nu este foarte bine specificat și, așa cum se întâmplă la noi tot timpul, se caută portițe pentru a evita legea și nu pentru a o aplica sau pentru a utiliza portițele care permit să nu fie aplicată legea așa cum ar trebui. Această inițiativă legislativă este una așteptată pentru că se vorbește foarte demult despre confiscarea extinsă a averilor dobândite ilicit. E importantă și pentru combaterea corupției, dar și pentru prevenirea ei, doar că e nevoie și de oameni care să o aplice și să o aplice bine.”

Eficiența legii va depinde, însă, de persoanele din sistemul de drept, deoarece și acum există pârghii de combatere a îmbogățirii ilice, a spus pentru Radio Chișinău, jurnalista Cornelia Cozonac.

„E și problema profesionismului reprezentanților organelor de control – a procurorilor, a inspectorilor de integritate, a celor de la fisc – pentru că legislația noastră permite ca o persoană, care a dobândit averea ilicit, să fie trasă la răspundere și chiar să-i fie confiscată averea. Eu cred că nici nu s-a dorit, nici nu a existat suficient curaj, suficientă dorință, suficient profesionalism în organele de drept ca aceste cazuri să fie dovedite.” 

În ultimii ani, jurnaliștii din R. Moldova au realizat mai multe investigații în care au scris despre presupusele averi dobândire ilicit de către unii demnitari, funcționari  de stat sau angajați din sistemul de justiție.

În Rep. Moldova, îmbogățirea ilicită este incriminată din anul 2013. În acești mai bine de opt ani, CNA a inițiat 50 de cauze, dar numai pe două au fost pronunțate sentințe – una cu executare și alta cu amendă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău