Experți militari din Republica Moldova sunt instruiți cum să facă față unui atac cibernetic. Programul este sprijinit de Uniunea Europeană

  • 15 Noiembrie 2023 17:36
Experți militari din Republica Moldova sunt instruiți cum să facă față unui atac cibernetic. Programul este sprijinit de Uniunea Europeană

Academia de e-Guvernare și Estonia CybExer Technologies desfășoară, în perioada 14-16 noiembrie, un exercițiu de securitate cibernetică, sprijinit de UE, pentru a îmbunătăți abilitățile de apărare cibernetică a 29 de membri ai Forțelor Armate ale Republicii Moldova.

Exercițiul este conceput pentru ca Armata Republicii Moldova să-și consolideze cunoștințele și abilitățile necesare pentru a preveni, detecta și răspunde în mod eficient amenințărilor cibernetice, arată un comunicat al Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

„Prin această inițiativă, experții noștri în securitate cibernetică au câștigat o experiență practică valoroasă, permițându-le să înțeleagă mai bine posibilii vectori de amenințare, să contracareze atacurile cibernetice în echipă și să protejeze eficient peisajul digital al Republicii Moldova. Acest tip de instruire este foarte important, mai ales în mediul actual de securitate, care este foarte afectat de amenințări hibride, inclusiv de atacuri cibernetice”, a declarat Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării al Republicii Moldova.

Securitatea cibernetică este unul dintre domeniile prioritare ale cooperării UE- Republica Moldova.

„În peisajul dinamic al securității moderne, apărarea cibernetică reprezintă un element esențial în spectrul mai larg de capabilități militare, salvând națiunile de amenințările în continuă evoluție din spațiul cibernetic. dar servește și ca măsură proactivă, asigurând o societate sigură și rezistentă. Prin sprijinirea apărării cibernetice, întărim fundația unui viitor stabil și interconectat, în care integritatea infrastructurii noastre digitale reflectă puterea angajamentului nostru colectiv față de securitate și stabilitate.” a declarat ambasadorul Jānis Mažeiks, șeful delegației UE în Republica Moldova.

Exercițiul este desfășurat sub conducerea Academiei Estoniene de e-Guvernare într-un mediu de simulare oferit de CybExer Technologies, o companie estonă de securitate cibernetică premiată de NATO.

„Securitatea cibernetică înseamnă că oamenii știu să folosească tehnologia și să poată acționa împreună, la nivel strategic, operațional și tactic, în securizarea mediului online în lumea interconectată de astăzi. În cazul unui atac cibernetic, trebuie să ai oameni bine pregătiți, care să știe să folosească cele mai noi și mai bune soluții bazate pe tehnologie. Securitatea cibernetică este în cele din urmă o problemă foarte umană”, a declarat Merle Maigre, șeful echipei de proiect la Academia de guvernare electronică.

În timpul exercițiului, Echipele Albastre, formate din experți în domeniul securității cibernetice militare din Republica Moldova, sunt angajate în instruiri cibernetice desfășurate prin metoda „foc viu”. Echipa Roșie, a organizatorilor, lansează un atac intensiv în timp real împotriva infrastructurii virtuale a Echipelor Albastre. Fiecare Echipă Albastră trebuie să evalueze criza și să asigure protecția și eficiența serviciilor și rețelelor aflate sub atac cibernetic. Exercițiul oferă participanților informații valoroase asupra modului în care operează atacatorii, asupra instalațiilor pe care le vizează, asupra modificărilor pe care le fac și asupra modului în care aceste acțiuni afectează operațiunile. Echipele Albastre primesc scoruri în funcție de performanța lor în gestionarea provocărilor, furnizarea de rapoarte clare și lucrul împreună.

Exercițiul cibernetic face parte din măsura de asistență a Facilității Europene pentru Pace (EPF) pentru a consolida capacitățile de securitate cibernetică și reziliența Ministerului Apărării și a Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Costul total este de 4 milioane de euro și durează din decembrie 2022 până în septembrie 2025.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău