Experți | Majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară va lovi în primul rând în cetățenii care au credite la bănci și va descuraja și mai mult mediul de afaceri
-
14 Ianuarie 2022 12:56
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a adoptat ieri seara, într-o ședință extraordinară, noi măsuri de politică monetară. Astfel a fost majorată rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2 puncte procentuale până la 8,5 la sută anual. Cu 2 puncte procentuale au fost majorate și ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight - până la 10,5 și, respectiv 6,5 la sută anual. Experții consideră că decizia va lovi în primul rând în cetățenii care au credite la bănci și va descuraja și mai mult mediul de afaceri, și așa afectat de criza pandemică, transmite Radio Chișinău.
Decizia Autorității Bancare Centrale îi va afecta cel mai mult pe cei care au contractat credite și care vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a-și achita ratele, susține expertul economic, Viorel Gârbu.
„Miza deciziei e să scumpească creditele bancare. Rostul acestei decizii e ca banii să devină mai scumpi. Se pun mai puțini bani în circulație prin intermediul băncilor comerciale (...) Toți care au luat credite anterior vor trebui să se aștepte, urmare a acestei decizii, să plătească mai mult pentru creditele contractate, conform ratelor dobânzilor care vor fi schimbate. (...) De acum încolo va fi mai greu să accesezi credite bancare.”
Decizia BNM va afecta și mediul de afaceri, consideră expertul.
„În primul rând această decizie va lovi în cetățeni, în cei care au credite sau intenționează să se crediteze la băncile comerciale. Dar, totuși, este o frântură în portofoliul de credite ale băncilor comerciale care vizează împrumuturile oferite sectorului real al economiei. În loc să creștem aceste credite, prin această politică noi descurajăm și mai mult creditarea mediului de afaceri. Ori noi avem nevoie anume acum de creditarea mediului de afaceri, deoarece business-ul nu trebuie să se închidă. (...) Rata inflației este o oportunitate de a produce ceva, or noi ruinăm această oportunitate.”
Viorel Gârbu mai consideră că în acest an ar trebui să ne așteptăm la noi majorări a ratei de bază și, respectiv, a dobânzilor bancare.
„Anul acesta, rata de bază și rata la credite, oferite de băncile comerciale nu o să le vedem scăzute. Tot anul vom avea acest gen de politici și BMM e posibil pe viitor, în cursul anului, să mai vină cu o majorare la fel de mare a ratei de bază.”
Banca Centrală a menționat în comunicatul de presă în care a anunțat noi măsuri de politică monetară că, în ultima perioadă rata de acordare a creditelor bancare s-a menținut pe un trend ascendent. BNM a atras atenția că majorarea ratei de bază este orientată spre diminuarea ritmurilor de creștere a creditelor de consum, care la moment „au un impact puternic pro-inflaționist.”
Anterior, Banca Centrală a prognozat pentru prima parte a anului 2022 o rată a inflației de peste 15 la sută.