Experți | Lipsa unor reglementări legislative clare va permite și în această campanie electorală utilizarea discursului instigator la ură și a mesajelor nocive în scopuri politice

  • 20 Mai 2021 13:27
Experți | Lipsa unor reglementări legislative clare va permite și în această campanie electorală utilizarea discursului instigator la ură și a mesajelor nocive în scopuri politice

Lipsa unor reglementări legislative clare va permite și în această campanie electorală utilizarea discursului instigator la ură și a mesajelor nocive în scopuri politice, atenționează experții. Ei menționează că este necesară atât modificarea legii, cât și o atitudine mai activă din partea instituțiilor statului, dar și educarea cetățenilor, transmite Radio Chișinău.

Odată cu apropierea datei alegerilor parlamentare anticipate, mesajele de instigare la ură din partea politicienilor, în context electoral, vor deveni tot mai frecvente, așa cum arată experiența anterioară. Potrivit expertului în domeniul electoral, Mihai Mogâldea, scopul acestor mesaje este de a segmenta electoratul și de a mobiliza anumite grupuri de votanți.

„Mesajele instigatoare la ură și la dezbinare nu sunt atât pentru a apropia electoratul tău, cât pentru a-l înrăi față de așa-numitul pericol al unor probleme inventate de forțele politice”, a menționat expertul. 

Potrivit reprezentantei Asociației Promo-Lex, Irina Corobcenco, acest lucru se întâmplă inclusiv din cauza legislației imperfecte.

„Cadrul legal este incomplet și nu corespunde standardelor internaționale. Deși la nivel național avem două adrese al Curții Constituționale din 2016 și 2020, proiectul de lege privind infracțiunile motivate de prejudecată nu a fost definitivat și adoptat”, a subliniat Irina Corobcenco. 

Secretarul Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Elena Prohnițchi este de părere că în această situație instituțiile responsabile ar trebui să se autosesizeze.

„Cel mai probabil vom asista la aceeași campanie electorale cu mesaje false și denigratoare, la fel cum a fost în cazul alegerilor prezidențiale. Miza politică este la fel de mare și este cazul ca instituțiile să anticipeze, să fie pregătite și CEC-ul să ia atitudine înainte de începerea campaniei electorale”, a afirmat Elena Prohnițchi.

Totodată, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei a menționat că și cetățenii trebuie să fie mai atenți atunci când vine vorba despre declarațiile unor politicieni.

„Când fenomenul știrilor false se amplifică, este important să nu dăm crezare din prima declarațiilor pe care le fac politicienii. Să încercăm să vedem ddacă acest grup de oameni care vrea să ne conducă este interesat de problemele reale ale oamenilor și nu inventează pseudo-probleme”, a declarat drectorul executiv al API. 

Rapoartele de monitorizare ale alegerilor precedente au scos în evidență mai multe cazuri de mesaje și apeluri de instigare la ură și la divizarea societății, din partea unor actori politici sau susținători ai acestora. Unul din ultimele cazuri notorii a fost declarația fostului președinte, Igor Dodon, la adresa diasporei, pe care a numit-o electorat paralel. Experții menționează însă, că în acest caz, declarațiile respective au avut un efect invers și au mobilizat diaspora ceea ce a contribuit la înfrângerea lui Igor Dodon la scrutinul prezidențial.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău